Annonce

Annonce

Svar: Bruger mor som sut om natten


16. april 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stinna

Clara har brug for 4 amninger dagligt, med den alder hun har nu og det er helt fint og super at hun selv siger fra overfor amningen om formiddagen. Amningen inden middagslur skal du dog arbejde lidt på at bibeholde - det kommer sandsynligvis også igen, når hun begynder at nedsætte sit behov for bryst om natten ... :)

For hun skal ikke længere ligge hos dig hele natten igennem, sålænge hun ligger hos dig, dufter din mælk (ligger foran mælkebaren) så vil hun naturligt søge brystet igen og igen og hun indtager lige nu så store mængder mælk om natten, at det går ud over hendes indtag af mad om dagen + det går ud over jeres nattesøvn. I har jo brug for at sove sammenhængende, både dig og Clara :)

Clara kan fint sove uden brystet og sover for sig selv om dagen, så det ritual I har der skal du forsøge at overføre til om natten. Hun skal stadig have brystet, når du putter hende til middagslur og når du putter hende om aftenen, men det er super vigtigt at hun ikke længere falder i søvn med brystet i munden.

Du skal derfor sætte dig op, amme hende siddende og så skal hun væk fra brystet og din favn og puttes ned i egen seng lige der, hvor hun tydeligt er ved at falde i søvn, men samtidig registrerer at du nu lægger hende i sengen. Hold dine hænder beroligende på hendes krop, lad hende stadig mærke at du er der osv. men lær hende at sove uden afhængigheden af brystet i munden.

Når vi lægger os til at sove, så har vi visse ritualer, ting som skal være i orden, før vi kan overgive os til søvnen. Og når vi sover, så har vi alle samme en masse små opvågninger hele natten igennem og her registrerer vores underbevidsthed at alt er som det var, da vi faldt i søvn.

Prøv at forestille dig at du går i seng sammen med din mand, du putter dig ind til ham, I ligger sammen, når du sover. På et tidspunkt vågner du, du skifter stilling og du vil putte dig ind til ham igen ... hvis han er der, sover du roligt videre, hvis han ikke er der, kan du naturligt ikke sove videre. Du lytter, prøver at høre om han bare er gået på toilettet, kan du ikke høre ham, så vågner du mere og mere op, du bliver urolig, ender med at stå op for at lede efter ham og først når du har sikre dig at alt er som det skal være, kan du gå i seng og sove videre igen.

Sådan er det også for børn, hvis din datter falder i søvn i din favn eller med dit bryst i munden, så vil hun naturligt søge dette, når hun har sine små opvågninger om natten. Og hun vil først ...


Annonce

... falde til ro, når du giver hende det og sove trygt videre. Derfor er du nødt til at lære hende, at sove uden denne afhængighed, f.eks. men beroligende ord, som du kan sige på afstand som "sshh-ssshh" eller kærtegn, en måde ud lige lader hende mærke at du stadig er der, men uden at tage hende op og uden at give hende bryst.

Man kan godt en overgang lade far tage over, da han kan give ligeså meget nærhed og tryghed og fysisk kontakt som du kan og det gør ikke noget at hun sutter på hans t-shirt, hun kan jo også få en sutteklud som kan erstatte brystet og hendes behov der. En sutteklud kan fint være hos hende i hendes egen seng og netop være det som gør, at hun sover roligt videre, når hun vågner og sikrer sig at alt er som det skal være :)

Det er vigtigt at hun nu ikke længere får mælk hele natten igennem og jeg synes du skal prøve at få hende puttet i egen seng og evt. lade far tage over, så hun nu lærer at sove uden at få mælk hele natten. Det er vigtigt for at hun kan spise nok om dagen.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen kl 7.30: Havregrød, vand af kop

Puttes til morgen/formiddagslur som nu - uden amning


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Formiddag 10: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur kl. ca 13.30-14 som nu

Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop. Hvis hun ikke er ammet inden middagsluren, vil det være godt at amme hende her i stedet, så hun får de 4 amninger dagligt.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere udgangspunkt i jeres mad, ris med sovs, laks, indmaden af en frikadelle, en kartoffelbåd, et stykke kogt blomkål at gumle i selv osv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20 - ammes til ro og puttes lige inden hun falder helt i søvn. Sover i sin egen seng.

Sen aften 23: Ammes rigtig godt fra begge bryster og spiser her i søvne. Fyldes rigtig godt op, så du sikrer dig at hun derefter kan sove til næste morgen tidlig uden at få mælk. Sover i sin egen seng om natten og far kan evt. tage over, hvis hun vågner og søger fysisk kontakt - han kan af gode grunde ikke amme :)

Jeg håber at mine tanker hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce