Svar: Problemer med vores datters søvn om natten - 18 mdr.
Kære Nanna
Børn i 18-20 måneders alderen vågner ofte om natten og kan græde helt ulykkeligt, ligesom de ofte også begynder at protestere lidt over at blive puttet, de har svært ved at overgive sig til søvnen.
Børn i denne alder drømmer rigtig meget og det handler ofte om at de begynder at fornemme at ting kan være farlige. Hun klatrer op, men kan ikke selv komme ned, hun løber og falder, slår sit knæ. Hun oplever at I hiver hende væk, siger "Nej!" og "AV!" for at hun ikke skal komme til skade osv. Denne spirende farefornemmelse, gør at hun naturligt drømmer meget mere og sover uroligt. Det er svært at sige farvel til dagen og alle oplevelserne og det er svært at falde i søvn, når hovedet er fyldt med ubearbejdede tanker.
Det er derfor en god idé fortsat at have et putteritual, hvor hun puttes, får læst en historie eller hvor I taler lidt om hvad der er sket, hvad hun har oplevet i dag. "Til morgen da vi stod op ... så legede du med ... så faldt du, av det gjorde ondt ... far fjollede så grinede vi alle sammen ..." - Hvad du nu kan fortælle om dagen, både de gode og de mindre gode ting. Lidt for at hjælpe hende af med det tankemylder hun ganske givet har - vi andre kan heller ikke sove, hvis vi ligger og spekulerer og jo mere hendes hoved er tømt for tanker, jo mindre drømmeaktivitet vil der måske være ... :)
Man ser nogle gange at børn helt ned i 1½ års alderen kan få det der hedder natteskræk og det er ikke det samme som mareridt, men det kan være svært at skelne mellem disse fænomener.
Hvis et barn har mareridt, så vil dette ofte opstå ...
... sidst på natten, barnet vil vågne, kalder på dig, genkende dig med det samme - barnet er vågen og vil også kunne huske næste dag, at det har drømt og er vågnet af drømmen om natten. Men når et barn har natteskræk, så vil barnet sætte sig op i sengen, umiddelbart se vågen ud - øjnene vil være halvåbne og barnet græder ofte mere med skrig end egentlig gråd og samtidig vil barnet virke konfus .. Barnet er nemlig ikke vågen, selvom det ser sådan ud og derfor er det bedste man kan gøre at putte barnet og forsøge at få det videre i søvnen.
Hvis man går ind og giver vand at drikke, taler med barnet osv. så vil barnet ofte blive forvirret, vil måske netop blive vækket og vågne op og ikke forstå hvad der sker - fordi barnet jo rent faktisk sov. Et barn med natteskræk vil ofte heller ikke lade sig trøste, men vil skubbe forældrene væk og det kan være enormt frustrerende for forældre at opleve disse situationer, fordi barnet på den ene side virker bange og rigtig ked af det og på den anden side ikke kan trøstes og beroliges ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så mit råd er at du forsøger at få hende til at sove videre, tal ikke for meget med hende - din stemme risikerer at blive en del af hendes drøm, giv hende ikke vand, men forsøg at lægge hende ned, hold hænderne beroligende på hende, kæregn hende blidt og hjælp hende videre i søvnen. Hvis hun har brug for at komme ind til dig for at sove videre der, så er det okay - men vær opmærksom på om ikke hun sover og måske vil sove bedre videre, hvis hun bare hjælpes videre der, hvor hun i første omgang er lagt til at sove :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig