Annonce

Annonce

Svar: Ammestop uden brug af sut


12. april 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære AH

I princippet må du amme ligeså længe både du og din dreng har det godt med det. Der er ikke nogle regler om at amning skal stoppe fordi barnet bliver et år :)

WHO anbefaler amning - gerne til barnet er 2 år, det har blandt andet betydning i forhold til brystkræft, risikoen for brystkræft hos kvinder falder jo længere tid de ammer.

Samtidig skal man dog også huske på at vi i DK ikke har behov for at amme i årevis, når det handler om børns sundhed. Vi har i Danmark ikke problemer med rent drikkevand eller lignende og der er således ikke sundhedsmæssigt behov for at blive ammet i flere år, som der kan være i andre lande.

Og så er det jo også sådan at i Danmark er vores bryster en del af vores sexualitet og derfor vil det for mange være grænseoverskridende at amme et barn som er mere end 1-2 år gammelt. Det er helt fint og acceptabelt at amme et spædbarn eller en baby, men når barnet når den alder, hvor man går hånd i hånd med mor ind og lægger sig i dobbeltsengen, så bliver det for mange grænseoverskridende. Simpelthen fordi det at ligge sammen i sengen og have så tæt fysisk kontakt forbindes med noget sexuelt i vores kultur …

Derfor siger vi at tidspunktet for ammestop må afhænge helt af hvordan man som mor og barn har det bedst og det er vigtigt at lytte til sit barn og de signaler barnet sender.

Lige nu lyder det som om at både du og din dreng nyder amningen og det fungerer rigtig godt. Du har fået skruet amningerne ned til 1-2 gange dagligt og amningen bruges hovedsageligt til at få din dreng afslappet og rolig. Han nyder at mødes med dig på denne måde, mærke at du stadig er der for ham, fordi han lige nu også går i vuggestue og oplever at være adskilt fra dig om dagen - amningen er det er forbinder jer stadig væk og det er omsorgsfuldt og tryghedsgivende, det er en fin beslutning :)

På sigt vil hans suttebehov naturligt nedsættes og amningen skal ikke erstattes med en sut, med den alder han har nu. Hans behov for at have noget i munden skal stilles af mad, brødskorper, frugtstænger, rå grøntsager - agurk, gulerod eller lignende, som han kan tygge sig igennem og gumle på. Og når det bliver relevant ...


Annonce

... for jer helt at stoppe amning, så skal brystet erstattes af noget andet ligeså tryghedsgivende og dejligt, et helt nyt putteritual.

Det vil ofte være at få lidt lun mælk af en kop og en godnathistorie og det er ofte også i 12-18 måneders alderen at børn begynder at tage en sovebamse eller lignende til sig. Det kan derfor være en rigtig god idé at du stille og roligt indføre nye ritualer, som kommer til at tage over, når brystet stopper. Faktisk går det ofte noget lettere end man lige tror, de fleste mødre overraskes over, hvor hurtigt barnet glemmer brystet, det som var så betydningsfuldt for dem - og at sidde på skødet få lidt mælk, putte sig lidt ind til mor, få en godnatsang, ligge i sin seng, få læst en historie osv. vil naturligt opveje fuld det som amningen tidligere gav.

Så mit råd til jer er at du bibeholder amningen 1-2 gange dagligt lige nu, hvor din dreng tydeligt har behov for dette og bruger amningen som nærhed og tryghedsgivende element. Når han er kørt godt ind og du fornemmer at amningen kan erstattes af noget andet og du finder det godt for jer begge at stoppe, så sættes noget andet i stedet.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Start f.eks. med allerede nu at bruge en putteklud eller puttebamse, når du ammer og putter ham i seng. Styrken ved en bamse eller klud er, at det er ham selv, der bestemmer behovet. Han kan for eksempel putte sig ind til den og nulre sin næse efter behov og således styre dette selv, hvilket han jo ikke kan med dig som forælder. Sovebamsen er der, når han har brug for den, uanset om han sover hjemme, bliver passet af en babysitter eller skal sove i vuggestuen - derfor skal det I vælger at putte ham med, også følge med ham i vuggestuen og bruges, når de putter ham der.

Jo mere genkendelighed og tryghed der er ved putningen uanset om det er hjemme eller ude, jo lettere går det. Børn er afhængige af tryghed og genkendelighed giver tryghed.

Han sover allerede uden mor i vuggestuen, så når han kan der, kan han også lære det hjemme. Så stille og roligt skal puttekluden altså tage over og han skal lære at nøjes med dine kærtegn, beroligende ord osv.

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce