Svar: Tyggevanskeligheder
Kære Pia
Det er super dejligt at høre, at I har fået mere gang i familiemaden og at din dreng nu spiser stort set det samme som jer - at det stadig skal blendes, er helt okay. Lige nu er det vigtigt at han får smag og kraft og konsistensen kan og vil så ændre sig undervejs :)
Mange børn har rigtig svært ved at finde ud af det med at tygge og jeg vil derfor anbefale dig at du prøver at hjælpe ham, ved at adskille maden. Den mad du giver ham med fingrene eller på en gaffel skal være mad i små stykker. Men den mad du giver ham med ske, skal være moset/blendet mad. Han skal altså via måden han får maden på fornemme at når noget kommer med ske, så skal det mere eller mindre bare synkes, men når du giver ham hapsere med fingrene, så skal de tygges.
Når du giver ham hapsere ind i munden, så prøv at få dem lagt over i siden af munden på ham, så han med det samme får tygget sammen omkring det. Hvis han får hapserne ind foran i munden, så er det sværere for ham at føre dem med tungen over til siden og tygge det - derfor større risiko for at han synker det helt.
Øvelse gør mester, så ...
... bliv ved med at forsøge som nu og suppler stadigvæk hans rugbrødshapsere med grøntsagsmos - i stedet for pulver, så prøv med mos fra glas ... Der er lidt mere bid i dette, men stadig er den færdiglavede mad meget let at tygge og det vil være en rigtig god overgang for jer :)
Giv ham også fortsat mad i hånden som han selv kan sidde og gumle på. Det at sidde med brødskorper, frugtstykker osv. vil give ham lidt fornemmelse af hvor langt ind i munden man kan komme mad, før man får brækfornemmelse osv. og han vil få fornemmelsen af at bruge sin tunge, sine gummer osv. på en anden måde. Det er god træning :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så mit råd er altså at du prøver at holde tingene adskilt. Den mad der skal tygges giver du som udgangspunkt med fingrene eller med en gaffel. Den mad som skal synkes og som er lind og let at have med at gøre, serveres med en ske. I takt med at han bliver bedre til at tygge, vil du kunne mose skemaden mindre og mindre - men lige nu er det helt okay at give ham begge dele - I er som sagt nået rigtig langt og lyder til at være kommet godt igang med skemaden :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Bøvse
Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.
Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.
Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.
Spædbørn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.