Svar: Hysterisk, mad og røde pletter
Kære Kamilla
Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt du har fået lyst til at skrive til mig selv :)
Planen for dagen ser fin ud og jeg giver din sundhedsplejerske fuldstændig ret i, at det er vigtigt at du sørger for at Filippa får sine flasker - også selvom hun ikke beder om det. Man kan måske næste sige, at hun ikke behøver bede om det, fordi du sørger for hendes behov :)
Nu hvor hun bliver 6 måneder i dag - tillykke, - så vil det være rigtig godt at tilbyde hende lidt mad i hånden hun selv kan sutte på, opbløde med spyt osv. Det vil også være rigtig godt at variere hendes tilbud om grød, så hun nu får havregrød, øllebrød og flerkornsgrød og derfor kommer væk fra den første babygrød, som lyder til at kede hende.
Hun skal samtidig have kød og fisk i sin grøntsagsmos - i det hele taget sker der rigtig meget på madfronten lige nu :)
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tidspunkter ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske
Morgen 8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, f.eks. appelsinbåde eller både af blomme eller lignende saftigt og blød frugt.
Flaske og puttes til formiddagslur kl. ca 10 ligesom nu
Frokost 13: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres derudover med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur kl. 15 som nu
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres også her med lidt brødskorper i hånden at gumle på og vand af kop.
Puttes til natten med en flaske kl. 21
Nat 02: Flaske
På sigt vil hendes rytme sandsynligvis ændre sig, så hun begynder at sove kortere formiddagslur, sove middagslur tidligere end nu og dermed også gå tidligere i seng om aftenen - f.eks. kl. 20. Det vil betyde at hun kan få sine aften/natflasker kl. 19.30. 24 og 06 og I vil kunne sove fra midnat og til næste morgen tidlig ... en sådan rytme vil mange forældre synes er rar, men hvis I trives med tingene som det er lige nu, så lad det blive ved det. Man skal i princippet ikke ændre ...
... på noget som fungerer :)
Mad i hånden vil styrke hende mundmotorisk, den lidt grovere type grød som havregrød og lidt kød og fisk i mosen giver struktur og lidt mere med og det vil hjælpe hende på sigt og gøre hende klar til mere 'tygge-mad'.
Med hensyn til hysteri, så er din datter ikke bevidst om at hun tager fat i dugen eller hamrer hovedet ned i bordet. Hun gør det impulsivt, hun griber i det hun kan få fat i og hovedet er tung og falder let forover, når hun bliver ked af det og naturligt mister kontrollen over sig selv :)
Det er helt naturligt at hun kan blive frustreret og ulykkelig, når hun ikke føler sig forstået - f.eks. når du vil have hun skal spise og hun ikke har lyst ... her kan det aflede hende lidt hvis du starte med at give hende mad i hånden, som hun kan gumle på og så følger du efter med skemaden.
Tag hende op til dig, hjælp hende til fysisk ro, når hun bliver så ked af det, så er hendes krop fyldt med stresshormoner og det er din varme og nærhed og beroligelse der får hende til at falde til ro og slappe af igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Pletterne under hagen, ørerne og i nakken kan godt være børneeksem eller tør hud. Det kan dog også være at hun sveder meget og derfor bliver fugtig og derefter tør netop disse steder. Under hagen kan det også skyldes savl, i nakken at hun sveder på grund af tøjet og bag ørerne kan det være mælk eller savl som finder vej derom, når hun spiser.
I skal være meget opmærksomme på at holde hende ren og tør netop disse steder og det er fint at bruge lidt zinksalve, når I oplever at det virker. Fugtighed disse steder kan dog også udvikle sig til svamp og det skal i givet fald behandles med en medicinsk creme, som I får på recept hos lægen.
Når hun er i bad så vær opmærksom på at få vasket og tørret hende grundigt i alle hudfolder bagefter. Der må ikke sidde sæberester og hun må ikke være fugtig. Læg hende på maven, så hagen løftes og der kommer luft til, dup hende tør bag ørerne med en stofble eller et blødt håndklæde.
Håber ovenstående kan hjælpe lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.