Svar: Spiser min søn nok?
Kære A
Som udgangspunkt er 1/6 af vægten en rettesnor og nogle børn spiser derfor lidt mindre og andre lidt mere. Man er i forhold til børn der får flaske også nødt til at være lidt fleksibel og tro på at de er i stand til at regulere deres behov, så når de tilbydes så tager de, hvad de har behov for ...
Samtidig er man naturligvis nødt til at se på vægten og se på hvordan barnet trives generelt. Hvis barnet tager fint på og stortrives, selvom det ikke når op på de anbefalede mængder mælk, så må man gå ud fra at barnet har en god evne til at optage næring fra den mængde mælk som barnet indtager. Men hvis man som hos jer, tydeligt oplever en ændring i humøret, din dreng virker mere ked af det og samtidig tager han pludselig ikke på - så er det en god idé at forsøge at sikre ham lidt mere mælk.
Det kan handle meget om den alder og udvikling han går igennem lige nu, der sker rigtig meget omkring ham, som han gerne vil følge med i. Han vil naturligt let lade sig forstyrre, når han skal spise, har svært ved at koncentrere sig helt om det og slipper derfor flasken for at se hvem der kommer ind i stuen eller for at smile og pludre til dig. Det er mere interessant end at spise.
Jeg har fuld forståelse for at du gerne vil have ham i din favn og give ham nærhed under måltider. Derfor kan du måske forsøge en gang i løbet af dagen, f.eks. når han skal have middagslur, ...
... at lægge dig med ham i soveværelset og give ham flasken imens han ligger ved siden af dig i jeres seng, for nedrullede gardiner og i et køligt rum. Det kan hjælpe ham til at spise lidt mere og samtidig være tæt ved dig - præcis som hvis du ammede :)
Ellers sker der ikke noget ved at du en gang imellem giver ham en flaske, der hvor du ønsker han skal sove, hvis du skønner at han så kan drikke større mængder. Sålænge du er opmærksom på at han skal have masser af fysisk kontakt, så er det helt okay, du kan jo også tumle med ham, bære rundt på ham osv. Fysisk kontakt er ikke kun når han skal have mad :)
Det du skal være opmærksom på, hvis du giver ham flasken, når han ligger ned er, at han bør ligge lidt eleveret med hovedet og ikke ligge helt fladt. Der er en risiko for at børn som spiser flaske helt fladt liggende, kan få tilbageløb til mellemøret og dermed problemer med mellemørebetændelse.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover vil jeg anbefale dig at du forsøger med en ny type erstatning, for hans vægring mod mælken kan også handle om at han er lidt træt af smagen. Ved at skifte til et andet produkt eller evt. udskifte et par flasker om dagen, f.eks. give syrnet modermælkserstatning eller Nan HA, som er med til at holde maven igang, så kan du måske være heldig at han begynder at spise lidt mere igen.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Tilskudsblanding
En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.
En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.
Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.