Svar: Gråd og søvn
Kære ulykkelige mor
Det lyder som om at I har brug for lidt struktur i løbet af dagen, lidt faste tidspunkter for hvornår din dreng skal sove og hvornår han skal spise og være aktiv osv.
Jeg kan ikke se om du er begyndt at give ham skemad, men det synes jeg du skal begynde på nu. Det er vigtigt for på sigt at give ham mæthed til at sove bedre, men også vigtigt i forhold til at få skabt rytme og påvirke hans indre ur, hans cyklus - hans søvn-vågen-mønster.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng, vågner efter med en lille ekstra amning, når dagen begynder.
Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover måske kun 50 minutter som nu og det er helt okay. Sover han lidt mere er det også fint.
Frokost 11.30: Grød evt. med lidt topping af frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur kl. 13, sover her måske et par timer. Tril ham evt. i barnevognen så han på den måde holdes sovende, det skal I naturligvis ikke blive ved med, men lige nu er det faktisk okay, for at få ham ind i rytmen.
Eftermiddag 16-17: Ammes
Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap på ½ times tid
Aften 18-18.30: Grøntsagsmos af forskellige milde grøntsager som f.eks. mos af gulerod og kartoffel, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl. 20, puttes i sin egen seng
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge sider, puttes tilbage til egen seng. Du ...
... kan også gøre det at du om aftenen kl. 20 lægger dig og ammer ham i jeres seng, lader ham sove der, sørger for at han derefter ikke kan falde ned og inden du så selv går i seng, så ammer du ham igen og flytter ham så derefter til egen seng, hvor han så sover om natten.
Midt nat 03: Evt. amning - de fleste børn er faktisk 6 måneder inden de kan begynde at springe denne over.
Når din dreng protesterer mod at skulle sove, så kan det skyldes at han ikke er træt nok, ikke er mæt nok eller måske er for træt - det handler om at springe på søvntoget, når det kommer forbi :) Der er ingen idé i at ligge i sengen og vente på at søvntoget skal komme - det kender vi også fra os selv, hvis vi går i seng, når vi ikke er trætte (eller hvis vi er overtrætte) så kan vi slet ikke finde ro.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes derfor I skal tage jeres dreng med ind i stuen igen, berolige ham, lave stille ting, evt. give ham lidt massage, måske har han brug for et aftenbad eller lignende, som kan få ham afslappet og rolig. Når han så måske efter 20 måske 40 minutter atter viser træthedstegn, så forsøger I at putte ham igen og satse på at ramme søvntoget der.
Ro på, lad være med at slå dig selv oven i hovedet og tro at du gør noget forkert, når du lægger dig med ham, ammer ham eller på anden vis forsøger at berolige ham. Det er du nødt til, det er vigtigt for at få et glad barn :)
Læs min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" som udkommer i morgen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika