Svar: Tun, salt, friske grøntsager mv.
Kære Pernille
Du kan godt blande lidt A38, mayonnaise, creme fraise eller lignende sammen med tun og på den måde gøre den smørbar. Du kan iblande lidt ærter, majs eller peberfrugt, som du nu synes. Du kan hakke det godt eller blende det her i starten, indtil han bliver bedre til at tygge.
Du bør bruge tun fra dåse. Tun er en rovfisk og børn under 3 år bør max spise 25g om ugen. Rovfisk er f.eks. rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (bøf). Det gælder ikke dåsetun, fordi de fremstilles af små tunfisk, som indeholder mindre kviksølv.
Hvis I salter meget, så er det en god idé at bruge bordsalt i stedet, så kan I stadig spise samme mad. Men en lille smule salt kommet i kogevandet sammen med grøntsagerne tager han ikke skade af. Det samme gælder, hvis du laver en frikadellefars og tilsætter en lille smule salt, så må han også gerne spise indmaden af en sådan frikadelle. Men ellers er det fornuftigt at du indtil han er ca 1 år bruger bordsalt til jer voksne, så han ikke får for meget salt, når han får mere og mere af jeres mad.
De fleste børn vil i 8-10 måneders alderen nyde at sidde med et stykke frisk tomat, rød peberfrugt eller lignende i hånden og det må de gerne få. Du skal dog være opmærksom på at grøntsager som udgangspunkt skal være kogt for at de kan optage det. Lidt kogte ærter, gulerod, majs osv. er godt til at øve pincetgreb på til den tid og grøntsagsmos er også stadig vigtigt.
Du ...
... skal også være opmærksom på at tomater er lidt drilske med skrællen. Børn kan ofte godt lide smagen af tomat, men får de bidt et stykke skræl af kan det sætte sig fast i halsen. Derfor anbefales det normalt at man giver børn tomat uden skræl ... Du kan dog evt. hjælpe ham med at holde det og lad ham sutte lidt, så du har helt styring med hvad der foregår. Vær også opmærksom på at syren i tomat kan irritere huden omkring munden.
Hvorvidt din dreng vil kunne håndtere et afbidt stykke appelsin afhænger helt af hvor stort et stykke der er tale om ... Der er altid en risiko for at børn får bidt et stykke af, når de sidder med mad i hånden og det er en vigtig øvelse for dem, netop at lære hvor langt tilbage i svælget det kan komme, hvordan de skal tygge det, sutte på det osv. uden at det går galt. Men det tager tid at lære og derfor er det vigtigt at de aldrig sidder uden opsyn, når de sidder med noget selv. Derfor er du også nødt til at reagere, når du oplever at han får bidt for meget af ... det er en svær balance at finde.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De fleste børn vil naturligt begynde at hoste, hvis de får noget galt i halsen, som en refleks der skal få maden op igen. Men det er naturligvis bedst, hvis man helt kan undgå at det sker ... men det kan være svært og når børn først får tænder, så er det ekstra svært :)
Ærter kan godt give luft i maven, det gælder generelt for bælgfrugter og således også for bønner.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.