Annonce

Annonce

Svar: Mad og dagsplan


5. april 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Umiddelbart synes jeg din plan for dagen ser rigtig fin ud og det I skal igang med fremover er lidt mere mad med bid i, som du også selv nævner. Det vil altså være meget passende at I begynder at supplere grøntsagsmosen til frokost med små rugbrødshapsere, ligesom han også kan få lidt rester fra aftensmaden som lidt godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle (kød eller fiskedelle) eller lignende. Stadig skal han have grøntsagsmos for at blive fyldt godt nok op.

Formiddagsmåltidet kan springes over, de dage, hvor han sover - det er okay. De dage, hvor han måske kun sover en time om formiddagen kan du indføre et mellemmåltid bestående af ½ bolle, lidt frisk frugt eller lidt frugtmos.

Om eftermiddagen lyder han til at være sulten og det er fint at give ham grød her. Han må dog også meget gerne her begynde at få lidt ½ bolle med lidt smør, så han igen øver sig i at tygge, han kan få frisk frugt eller frugtmos eller du kan begynde at give ham lidt tykmælk eller lignende surmælksprodukt f.eks. neutral sødmælksyoghurt eller A38. Efter 9 måneders alderen kan komælk udgøre en større del af hans indtag og du kan komme revne æbler, rugbrødsdrys, banan eller lignende på tykmælken.

Det kan være fint at give et surmælksprodukt og lidt brød og frugt som mellemmåltid om eftermiddagen, det mætter, men stadig ikke helt så meget som grød og giver derved måske bedre plads i maven til aftensmaden :)

Du bør bruge mælk i hans grød og mos. Det er vigtigt for at energiberige det ekstra - han vil ikke kunne spise en portion der er stor nok til at dække hans ...


Annonce

... energibehov, hvis ikke man energiberiger maden ekstra. Derfor skal der udover mælk også tilsættes fedstof af forskellig slags til alt hjemmelavet mad.

Du kan bruge mme eller du kan bruge sødmælk i maden. Sålænge hans behov for mælk hovedsageligt stilles hos dig og når han har den alder han har, så kan du bruge begge dele.

Hvis du laver kartoffelmos til jer alle og bruger sødmælk, hvis du laver sovs med sødmælk osv. så kan han spise det samme som I andre. Også lidt fløde kan han sagtens få :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Fedt har stor betydning for væksten hos små børn og det anbefales at man varierer tilbuddet om fedt og således ikke kun giver smør/kærgården, men også bruger plante margarine/minarine og også bruger forskellige vegetabilske olier i madlavningen. Der er ikke nogen fordel i at bruge det samme, jo mere du kan variere, jo bedre er det faktisk :)

Derudover får vi rigtig vigtige og gode fedtstoffer fra fisk og det vil være rigtig godt, hvis du kunne få din dreng til at spise fisk næsten dagligt. Fisk indeholder omega 3 og 6 og derudover også f.eks. jod og selen, som er vigtigt i forhold til f.eks. hans immunforsvar.

Fisk kan gives i form af smørbart fiskepålæg som sildepostej, makrel, tun, rognguf eller du kan, i takt med at han bliver bedre til at tygge give ham rejer, muslinger, stykker af fiskefrikadelle, rødspættefilet eller lignende. Han må gerne få remoulade til og spiser I f.eks. laks om aftenen med lidt pesto og parmesan, så må han også gerne få det :)

Jeg håber at ovenstående giver jer lidt idé om, hvordan menuen skal skrues sammen fremover, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce