Svar: Hård mave og bange for at lave stort
Kære Sole
Det lyder umiddelbart som om at Helene igen skal have movicol dagligt i en periode. Det er movicol I har bedst effekt af og det er vigtigt at holde hendes mave igang. Hvis afføringen efter nogle dage bliver for tynd, så kan du evt. give hende lidt mindre movicol, men stadig forsøge at give det dagligt.
Det er, som I har talt med lægen om, vigtigt at undgå at komme ind i en cirkel, hvor hun bliver bange for at lave afføring og derfor begynder at holde mere på det. Det vil jo give mere forstoppelse, gøre at hun får mere ondt og derfor holder sig mere og så kører cirklen, hvor det bare bliver værre og værre. Derfor er det i princippet bedre at afføring bliver lidt for tynd, så hun næsten ikke kan holde sig og derfor når toilettet og får presset mere ud af gangen. Det vil jo give hende en følelse af at det er okay, det gør ikke ondt og det kommer meget let og det er vigtigt for at bryde cirklen.
Hendes forstoppelse spiller også ind på appetitten og at hun lige nu ikke har lyst til at spise særlig meget, kan meget fint hænge sammen med at hun på grund af forstoppelsen ikke har plads i maven og lyst til særlig meget mad. Endnu en god grund til at holde fast i movicolen. Microlax kan være nødvendigt for at få en evt. prop ud, men det er ofte meget ubehageligt for børn at få denne type afføringsmiddel og måske ...
... især, når det er om morgenen og hun bagefter skal afleveres i dagpleje ... Behovet kan naturligvis være der, men hvis I skønner at hun har brug for at få microlax, så giv hende det når I er hjemme og hvor hun kan hjælpes til toilettet, når tid er :)
Giv hende masser af frugt, ikke kun svesker osv. også gerne frisk frugt som appelsin, blomme, vindruer, fersken, abrikoser, melon osv. Lav evt. lidt smoothies til hende, som hun kan drikke, det giver lidt ekstra vitaminer og vil måske være godt til at sætte lidt gang i maven ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Også krydret mad er en rigtig god idé, det kan være lasagne, boller i karry eller lignende. Det er godt til at sætte gang i maven, at spise mad, som indeholder forskellige krydderier, løg, hvidløg, timian, oregano, karry osv.
Og så kan koldskål faktisk også hjælpe på nogen - så prøv at købe eller lav en koldskål til hende, evt. med tykmælk, så hun får lidt mælkesyrebakterier sammen med og se om det kan have en positiv virkning på jeres datters mave - det er hørt før og med den alder hun har nu, må hun gerne få lidt af det :) Det anbefales at børn først får kærnemælk og lignende fedtfattige produkter fra 3 års alderen, men iblandet tykmælk, så kommer fedtindholdet lidt højere op og jeg synes det er et forsøg værd.
Jeg håber at ovenstående tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.