Svar: Sove igennem giver mindre mælk
Kære Lena
Det er ikke nogen god idé at trække tiden mellem amningerne, det virker sådan de første par gange, fordi brystet naturligt vil være overfyldt og derfor virker det som om at det giver mere mælk - men det holder ikke. Faktisk vil mælkemængden nedsættes, jo længere tid der går imellem dine amninger.
Det er derfor en rigtig god idé, hvis du kan sørge for at amme fra begge bryster mellem hver lur. Jeg vil anbefale dig at du lige nu forsøger at køre en rytme, hvor du ammer fra det ene bryst, når han vågner af en lur om dagen, sørger for at han spiser rigtig godt og effekt der fra, herefter skal han skiftes, lege med osv. og inden han så skal sove igen, så tilbyder du ham modsatte bryst. Når han så vågner fra næste lur, så starter han der, hvor han sluttede sidst, spiser rigtig godt fra den side og bøvser, skiftes, leger osv. og tilbyder så modsatte siden inden han skal sove igen.
Det giver mere mælk at amme hyppigt, det giver mindre mælk, jo længere tid der går imellem amningerne. Så når du mærker at mælkemængden er ved at falde lidt, så er det vigtigt at lægge ham hyppigere til begge bryster. Det giver altså mere mælk at amme 8 gange dagligt (svarende til ca. hver 3 time) og mindre mælk, hvis du nedsætter amningerne til 5 gange dagligt.
Også natamning har betydning for mælkedannelsen, da du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin. Det at han nu er begyndt at sove igennem fra kl. 21 ...
... til næste morgen tidlig kl. 06 kan altså godt være problematisk i forhold til at sikre mælkmængden. Det ville være ønskeligt, hvis han ikke sov helt så længe, men fik en amning ekstra f.eks. omkring midnat, så måske kan du holde dig vågen og amme ham sent inden du selv går i seng ... Det vil være godt for ham og det vil være godt for din mælkemængde og bibeholdelse af amningen på sigt :)
At der lige nu går længere tid mellem hans afføringer kan godt hænge sammen med at han om natten springer amningerne over og at din mælkemængde er nedsat. Det er altså sandsynligt at der er en sammenhæng mellem at du oplever nedsat mælkemængde og samtidig oplever nedsat udskillelse hos din dreng. Endnu en god grund til at øge antallet af amninger hos jer :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan dog også hænge sammen med at der sker nogle enzymændringer i hans mave og tarmsystem, som gør at han begynder at optage næringen fra mælken bedre. Der er således ikke særlig mange affaldsstoffer af udskille og derfor går der længere tid imellem hans afføringer. Børn som bliver ammet kan sagtens have en uge mellem deres afføringer uden at det behøver være et problem. Her skal man naturligvis se på hvordan barnet spiser, har vandladning og i øvrigt virker, som du også selv er inde på - samt naturligvis vurdere mors mælkemængde og have en fornemmelse for at barnet får rigeligt med modermælk :)
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.