Annonce

Annonce

Svar: Tage på i vægt igen


30. marts 2010

Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære forældre

Sygdom kan slå alle børn (og forældre) ud af kurs og det lyder som om at I har været hårdt ramt denne vinter. Heldigvis går vi jo den lysere tid i møde nu, så der er håb forude :)

Det bedste I kan gøre, for at få jeres datters vægt øget er at tilbyde hende små hyppige måltider. Hun behøver ikke spise særligt store mængder, men hyppigheden er vigtig i forhold til at sikre hendes energibehov, men også i forhold til at holde hendes blodsukker stabilt.

Det er vigtigt at det er sunde måltider I giver hende, det vil sige ikke alt for store mængder mælk og ikke alt for søde fødevarer og drikke. Store mængder mælk og søde fødevarer vil fjerne pladsen og lysten til at spise almindelig mad, det giver en falsk mæthedsfølelse og det har hun ikke brug for.

Når børn skal øge deres vægt, så skal man især se på deres indtag af fedt og protein. Mange forældre (og måske især bedsteforældre) kommer til at give barnet usunde fødevarer, som f.eks. kage, flødeskum, saftevand osv. ud fra devisen "hun kan jo tåle det" - men det er ikke hensigtsmæssigt.

Det er vigtigt at hun får mest af det sunde fedt og det får hun især fra f.eks. fisk. Det er derfor en rigtig god idé at give hende fisk næsten hver dag til frokost, det kan være makrel i tomat, tunsalat, torskerogn, rejer, muslinger, fiskefrikadelle osv. og hun må her altså så godt få lidt remoulade eller lignende på - det er okay, men det er fisken som er det vigtigste.

Også avocado er godt og du kan lave smørbar avokado eller servere avocado med rejer. Nødder af forskellig slags indeholder gode fedtstoffer, det kan være f.eks. mysli hun får på et ...


Annonce

... surmælksprodukt eller nødder og kerner indbagt i brød. Hele nødder og kerner skal du stadig være meget opmærksom på at hun ikke kan tygge og kan få galt i halsen og evt. mysli skal være uden chokolade og lignende.

Protein får hun især fra kød og her er alle typer af kød faktisk vigtigt. Du kan give hende paté eller leverpostej, frikadeller, pølser, kylling og naturligvis varme retter til aften, hvori der indgår kød af forskellig slags. Protein findes dog også i æg og hun må gerne få æg til sin frokost en gang imellem, eller du kan lave en omelet eller lignende. Protein får hun også fra forskellige fuldkornsprodukter og en portion tykmælk, ymer eller lignende med mysli kan godt være fint her.

En plan for dagen kan se således ud:

Morgen: Havregrød eller måske bare lidt almindelige havregryn med sukker og mælk. Giv hende sødmælk eller letmælk på(i havregrynene og af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiske- og kødpålæg af forskellig slags og også grøntsager bør gives til frokost. Vand af kop.

Eftermiddag: Et surmælksprodukt med drys, revne æbler, banan eller lignende, ½ bolle med smør og ost. Vand af kop.

Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager. Hun kan spise alt som I spiser og det er ganske udmærket at lave retter med sovs. Sødmælk eller letmælk af en kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid, så du er sikker på at hun har fået lidt ekstra i maven at sove på.

Jeg håber at mine tanker og plan for dagen hjælper videre på vej, fortsat held og lykke - og rigtig god bedring :)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce