Brev:
Intelligent barn med berøringsangst?
Kære Helen
Jeg skriver til dig om min ”lidt” anderledes pige eller sådan føles det til tider.
Min datter er 13 måneder og meget morsyg, hvilket hun altid har været. Folk fortæller mig, at hun er meget intelligent og bevidst. Hun sov ikke til middag de første 6 måneder af sit liv og holdt altid øje med alting. Hun var på hospitalet flere gange, da hun var lille pga. hun ikke ville spise og der sagde de, at hun havde en helt usædvanlig social kontakt og ved 1 års undersøgelsen, sagde lægen at hun opførte sig som en 2 årig og at hun var viljestærk. Hun vil bestemme alting selv og hun har altid bestemt tempoet, da vi aldrig har kunnet motivere hende en bestemt retning.
Hun kunne håndtere en puttekasse og ringe på pind fra 9-10 måneders alderen og selvom hun ikke siger mange ord, så er de få ord hun siger meget artikuleret - hun kalder os bl.a. ved fornavn, selvom vi omtaler os selv som mor og far. Hendes store lidenskab er bøger, hvor hun kan alle dyrelydene og peger på de ting vi spørg til. Hvis jeg spørg hende om hun skal ha ”en ren rumpe” eller ” noget at drikke/spise” svare hun ja og nej. Hun sidder ofte med sin bamse og synger eller læser for den og vi kan høre hvilke melodier det er. Har også set hende give bamsen sutten og hun krammer den, når jeg siger, at den har brug for det.
Alt tegner sig jo som om barnet er super intelligent. Men på den anden side så tør hun ingenting. Vi har et legetæppe til hende og det bliver hun på. Hun kravler aldrig over dørtrin eller åbner skabe osv. Hun gør faktisk det meste kun en gang. Det er som om, at hvis der ikke er noget formål ved det i hendes øjne, så gentager hun det ikke igen. Så skabet bliver kigget i en gang og hun har kun rejst sig en gang op af reol, stol, kravlegård mv. og entreen har hun kun været ude i 3 gange.
Motorisk er hun middelmådig af udvikling. Hun kan gå. Men ikke særlig godt. Hun har dog næste aldrig faldet. Hun er det type ...
... barn, som lærer ved at observere andre og først når hun er helt sikker på, at hun ved hvordan man gør, så rejser hun sig eller går i første forsøg. Vi har f.eks prøvet at øve at gå. Men hun ville ikke gå ved at holde os i hånden og blev hysterisk, når vi rejste hende ved gåvognen. Men så en dag kravlede hun selv hen til gåvognen. Rejste sig op og gik frem og tilbage i en ½ time uden at falde eller ha noget tungt i vognen.
Mit første spørgsmål går derfor på, er det mit barn kan noget særlig for hendes alder, er hun særligt intelligent og skal jeg vise hende særlige hensyn?
Mit andet spørgsmål er omkring hendes morsyghed eller mangel på socialkontakt. Min datter har aldrig brudt sig om at blive holdt af andre og der skal helst gå en halv time, før nye mennesker eller farmor og mormor kan holde og hygge med hende. Hun er meget puttet og meget stille og ifølge vuggestuen er hun utrolig nem. Bortset fra at hun selv vil bestemme alt omkring spisning og at de andre børn og nye pædagoger må ikke røre hende.
Hun elsker at kigge på andre børn lege eller på kæledyr. Men hun tør ikke røre dem eller komme for tæt på. Vi har nogen føle/røre bøger, som hun først tør rører ved nu, på nær det som klistret. Der græder hun, hvis jeg slår op på siden med klistret maling. Det bekymre mig, at når jeg er ude med hende blandt jævnaldrene, at hun altid sidder hos mig, at hun ikke tør være på gulvet med de andre og at hun aldrig kravler væk fra mig. Hun virker asocial, selvom hun smiler og griner meget til folk, så må de ikke røre hende og jeg skal altid være indenfor rækkevidde.
Hun forstår sig heller ikke på at kæmpe om legetøjet med de andre. Hun mangler den der baby tumle, bumle mentalitet og virker altid super kontrolleret og gennemtænkt. Skal jeg bare give hende tryghed eller bør jeg udfordre hende noget mere?
Hun græder jo, når hun bliver rørt af andre eller hun ikke har kontrollen.
Hilsen den intelligente mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder