Annonce

Annonce

Svar: Utilfreds dreng - 23 mdr.


26. marts 2010

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Jeppes far og mor

Det lyder fantastisk med en rejse til Indien, det lyder som om at et har været en rigtig god tur for jer alle :)

Det er meget normalt at børn på 2 år reagerer fysisk med at bide, slå, sparke, rive i hår osv. Ofte handler det om at barnet mangler ord til at beskrive, hvordan det føler:

- Det kan være vrede der løber af med barnet. Det kan være netop opstået vrede eller opsparet vrede på grund af gentagende frustrationer, som barnet til sidst ikke kan kontrollere.

- Det kan være forsvar, situationer, hvor barnet føler sig trængt op i en krop, hvor barnet oplever en form for angst "jeg kan ikke komme væk fra det her" og derfor så vælger at bide, sparke eller slå.

- Det kan ske som reaktion på at der ikke bliver lyttet, at man ikke har opmærksomheden på barnet, at man ikke ser, ikke hører, ikke lytter - derfor må barnet gøre opmærksom på sig selv på denne måde.

- Det kan være det eneste der virker

- Det kan være en erfaring som barnet har med sig, at voksne f.eks. river barnet væk ved at tage det i armen, at voksne giver små 'rap over fingrene' når de siger nej, at voksne bider barnet for at lære barnet at de ikke må bide, det gør ondt.

- Det kan også være imitation af andre børn. Børn lærer af hinanden og efterligner hinanden.

- Det kan være fuldstændig impulsivt, som komme ud af den blå luft, hvor ingen kan forklare hvorfor

- Det kan være kommet så langt at barnet lever op til rollen som den der skubber eller bider. Barnets adfærd bliver forstærket af forventninger og gentagende irettesættelser.

I skriver at jeres dreng altid har haft svært ved at være sammen med andre børn, han har trukket sig og ikke vidst, hvordan han skulle være sammen med dem. Det er sandsynligvis stadig svært for ham og når han ikke ved, hvordan han skal reagere, når han bliver usikker i en situation, så vælger han at slå, sparke, bide eller andet. Endnu gør han det ikke i dagplejen, men vær meget obs på ikke at få det forstærket, så han begynder der ...

Der er ingen tvivl om at han får meget opmærksomhed når han reagerer så fysisk som han gør. Selv storesøster, som han ganske givet elsker højt, reagerer når han pludselig skubber eller bider hende - og det skal hun naturligvis også gøre. Det er vigtigt på den ene side at flytte sig eller flytte ham "jeg vil ...


Annonce

... ikke lege med dig, når du slår!", "nu flytter jeg bilen væk, den går i stykker, når du smider med den" eller hvad det nu kan være, så han mærker at hans opførsel har en konsekvens. Hun forguder ham, skriver du, og det er dejligt. Men det er også vigtigt at hun har lov til og også gør det - siger fra. Der er grænser for, hvad hun skal finde sig i.

Men det er samtidig vigtigt at han ikke oplever kun at få skæld ud, fordi det gør at han bevarer rollen som den der slår og bider. Derfor er det også super vigtigt at I fortæller ham, når det er dejligt at være sammen med ham, så han hører, hvad det er I synes om. Når I sidder i sofaen og læser en bog, eller når I danser på gulvet til musik osv. så sæt ord på det "nej hvor har vi det hyggeligt", "det er sjovt at danse" osv. så han hører, hvad I godt kan lide og gerne vil have mere af.

Jeg ved godt du skriver at han har et stort ordforråd og kan gøre sig forståelig, men det er ikke det jeg mener, når jeg skriver at han gør det fordi han mangler ord. Selvom han er god til at tale, så kan han ikke sætte ord på sine følelser. Han kan ikke sige "jeg synes det er uretfærdigt at..." eller "jeg føler mig afmægtig, når jeg ikke kan få skoene på selv ..." eller hvad det nu er der sker, som får bægeret til at flyde over og gør at han pludselig farer i flint.

Det er derfor super vigtigt at I lytter og prøver at fornemme, hvad det er han reelt føler og så prøver at støtte og guide ham, vise ham forståelse inden han bliver så frustreret at han begynder at bide, slå, sparke osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han skal lære at lege med andre og lære spillereglerne for dette og det er helt normalt at børn netop først i 2 års alderen begynder at lege det man kalder for rolle-lege. Indtil da leger børn normalt ved siden af hinanden. I skal finde lege, som udfordrer ham - også motorisk, han lyder som en dreng der har brug for at bruge sig selv fysisk, der skal også brændes noget krudt af og måske er legen med storesøster for stille. Han skal ud i haven og løbe, han skal sparke til en bold, øve sig i at kaste, løbe, spark, han skal øve balance på træstubbe, hoppe, vippe, gynge osv.

I skal give ham mulighed for at blive fysisk træt også, det vil give større ro, når I er inde :)

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce