Svar: Gulsot og ramt med kniv under kejsersnit
Kære Tina
Tillykke med den lille pige og velkommen til :)
Hos ca. 10% af alle børn, der er født til termin, opstår der gulsot. I de fleste tilfælde skyldes gulsot, at barnets lever er umoden. Gulsot skyldes ophobning af galdefarvestoffet bilirubin i barnets hud. Det er leveren som skal omdanne bilirubin, så det kan udskilles via afføring/urin, men hos nogle børn er leveren lidt umoden og kan derfor ikke følge med i omdannelsen. Derfor ophobes bilirubinen i kroppen og barnet bliver gul i huden.
Barnet starter med at blive gul i ansigtet og så spreder den gule farve sig ned over kroppen. Når gulsoten er på retur, forsvinder den fra fødderne først og forsvinder sidst i øjnene. Din datter kan altså godt være ved at få det bedre, selvom hun stadig er gul i øjnene. Du kan prøve at måle hvor på kroppen gulsoten går til, hvis du med en finger trykker på hendes hud, så vil den blive bleg, der hvor hun ikke har gulsot, men gul der, hvor gulsoten stadig er - svært at forklare ...
Det er vigtigt at holde øje med gulsoten ved at lave en måling på barnets hud og er denne måling høj, vil man tage en blodprøve, så man får en helt nøjagtig værdi. Hvis barnets bilirubinværdi er for høj, kræves lysbehandling af barnet.
Raske børn, der er født til tiden og som har en fødselsvægt på mere end 3000g vil normalt skulle i lysbehandling når bilirubinværdien er mere end 350 mikromol/l. Din datters værdier har ikke på noget tidspunkt været oppe på dette.
Det betyder dog ikke, at man ikke skal være opmærksom, for det synes jeg bestemt at man skal - især fordi børn med gulsot ofte kan blive meget sløve og have svært ved at spise helt mælk nok og det er ekstra vigtigt at de får mad, fordi det er via afføring og urin, at de udskiller bilirubinen. Så jo mere mælk, jo mere der kommer ind, jo mere kommer der også ud.
Dertil kommer at din datter jo er en fysisk meget stor pige på 4580g og jeg synes man skal ...
... være ekstra opmærksom på at hun får mad nok og at hendes blodsukker ikke falder, netop fordi hun er fysisk stor ...
Jeg får dog fornemmelsen af at du har godt med mælk til hende, din mælk løber fint og hun spiser også godt hos dig, selvom hun tydeligt er træt. Det er super vigtigt at du bliver ved med at lægge hende til og det er super vigtigt og godt at du vækker hende, så hun ikke får lov til at sove mere end 3½ time af gangen - vær obs på at det er fra en amning starter til den næste begynder!
Du skal fortsat holde gang i hende og sørge for at hun får mælk nok. Hvis du oplever at hun ikke vil eller kan spise hos dig, at hun virker sløv, er svær at vække, ikke reagerer på skiftning - bare ligger passivt hen - så skal du til lægen med hende igen. Hvis hun kan vækkes, spiser, så du kan høre at hun synker, har afføring og vandladning ved stort set alle amninger så når der kommer noget ind, så kommer der også noget ud, så lyder det okay at se tiden an. Men er du det mindste i tvivl og synes hun bliver mere sløv, så hellere kontakte lægen en gang for meget end en gang for lidt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med den alder hun har nu ca 7-8 døgn gammel, så burde gulsoten være på retur og du burde mærke forskel!
Med hensyn til at de har skåret hende i panden under kejsersnittet, så er det ikke noget der sker ofte!! Det er ikke okay, at det bare bliver slået hen som noget der sker. Jeg har oplevet det en enkelt gang i min karriere og det er ikke normalt. Det kan ske, fordi kejsersnittet skal gå hurtigt og det er et spørgsmål om at få barnet ud så hurtigt som muligt, det er et spørgsmål om liv eller død - og så må kirurgen bare skære og få barnet ud og der er ikke rigtig tid til at tænke over hvordan og hvorledes. Men normalt skal kniven ikke så dybt, at den skærer i barnet! Du burde have fået en forklaring og en undskyldning efter min mening.
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Sikkerhed i hjemmet
Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.
Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.
Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.
Gå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.