Svar: Skabe ny søvnrytme?
Kære Bettina
Tak for dit brev og velkommen tilbage :) Tillykke med lillebror.
Med den alder jeres dreng har nu, vil det normalt være passende at sove to lure dagligt - og jeres dreng sover ofte fire. Han tidlige morgenlur er dog at regne for en forlængelse af nattesøvnen og det I i første omgang skal arbejde på er for mig at se derfor, at få ham til at spise ved brystet kl 05, men hvor du ligger ned og ammer ham og han derved sover videre.
Når han ikke sover videre med det samme, så skyldes det måske at han når at blive for sulten/tørstig, fordi der går rigtig mange timer mellem amning kl. 20 hvor ham puttes og så først får igen kl. 05 ... Samtidig fortæller du også at du prøver at trække tiden lidt, så han spiser mere tidlig morgen end nat ...
Jeg vil faktisk foreslå dig at du tager ham op og ammer ham eller giver ham en flaske hvor han ligger kl. 23-24. Altså sen aften. Her vil han kunne spise i søvne og vil naturligt ikke protestere mod mælken fordi han jo halvsover :) Ved at fylde ham ekstra op med mælk sen aften, kan du altså være heldig at han sover bedre om natten og vågner tidlig morgen, kommer over til dig og får bryst og sover videre der - og på den måde kan jeres nætter forlænges med den time du gerne vil have, så han ikke står op kl. 05.30 og sover igen kl. 7 ...
Mit forslag til en dagsplan, I kan arbejde hen imod ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7-7.30: Havregrød, lavet med mme og får vand eller mme af kop.
Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca 9.30, sover 45 min til 1½ time max
Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med små brødhapsere med smør, leverpostej eller lignende, vand af kop.
Tilbydes brystet eller lidt mme af en kop og puttes til middagslur kl. 13-13.30
Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af ...
... kop
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være ris, indmaden af en frikadelle der moses ned i grøntsagerne, det kan være kogte blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende som han selv sidder med i hånden, sovs der giver smag og fedtstof. Vand eller mme af kop.
Ammes og puttes til natten 19-19.30
Sen aften 23: Ammes eller får en flaske imens han sover og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig, hvor han ammes i din seng og sover videre
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Min tanke er altså at hvis du får din dreng til at indtage mere mælk ved at amme ham eller give ham flaske sen aften, så vil det naturligt påvirke amningen tidlig morgen og dermed også hans søvn og hans rytme. Hans morgenlur vil springes over og blive en formiddagslur og i stedet for at sove 4 lure dagligt, vil I komme ind i en rytme, hvor han naturligt kan nøjes med to lure.
Det er vigtigt at hans vågentid er aktiv tid og at der går tid mellem frokost og putning til middagslur. Netop også for at se om ikke en amning inden middagsluren vil kunne blive accepteret. Som det er lige nu spiser han så stor en frokost at han naturligt afviser brystet lige efter og det er faktisk vigtigt at han får begge dele.
Det er fint at du giver ham mme af en kop, men jeg synes ikke det er optimalt. Det er også vigtigt at han lærer at drikke vand og forbinder det at skulle drikke med netop ikke kun at få mælk. Vand er den bedste tørstslukker og der er noget meget fornuftigt i at lære børn at drikke frisk ren vand fra de er små :)
At ændre rytme fra A til B menneske kan man ikke, men man kan godt ændre på rytme og måske få en time til ens egen fordel. En metode hos jer, er ved at give mere mælk sen aften og på den måde få skabt mere mæthed og dermed også mere roligt behov for brystet tidlig morgen og dermed også mere ro til at sove længere om morgenen ...
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.