Annonce

Annonce

Svar: Hvordan skal vi dog få bleen fra ham?


21. marts 2010

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Det er vigtigt at finde ud af, om din drengs uheld i bukserne skyldes at han har problemer med løs mave og derfor ikke når at nå toilettet, fordi det løber for let ud af ham eller om det skyldes at han har for travlt til egentlig at interessere sig for det eller noget andet ....

Umiddelbart lyder det jo lidt som om at han godt kan holde sig og er glad for at komme på toilettet. Når I minder ham om det, så lykkes det de fleste gange og han er glad, når det er en succes. Men han er også en dreng i en alder, hvor det er sjovere at lege end at skulle på toilettet og det er et faktum, at når børn leger, så er det ofte meget svært at afbryde legen for at nå på toilettet. For gør man det så risikerer man at man ikke kan være med i legen igen, når man kommer ud ... Det er naturligvis noget som institutionen skal holde øje med og så vidt muligt sikre ikke sker - men det er faktisk noget jeg hører.

Jeg synes I skal have faste toilettider både hjemme og i børnehaven. Jeg tror ikke på at jeres dreng er doven, børn vil som udgangspunkt gøre det de ved, de voksne bliver glade for, børn vil gerne gøre deres forældre stolte. Men jeg tror han er for travlt optaget af en leg, eller er usikker på, hvordan han skal afbryde legen for at gå på toilettet - og så ender han med at gøre i bukserne. Det er ikke dovenskab. Det er naturlig usikkerhed.

For at forebygge dette, så er det vigtigt at han får at vide, at han skal gå på toilettet inden han løber ud for at lege. Det skal i det hele taget gælde alle børnene "I skal vaske jeres hænder og gå på toilettet inden I leger" - og de voksne skal motivere til dette og naturligvis lige have et ekstra øje på ham, så han får det gjort.

At de andre børn siger noget til ham er naturligt, men selvfølgelig ikke særlig rart - modsat skal det jo også et eller andet sted nogle gange til, for at motivere til at få smidt den ble. Det ...


Annonce

... kan være det lille skub han har brug for, han vil jo ikke have at de andre synes han lugter eller er 'lille' fordi han bruger ble. Så hvis han er parat, så går det nok endda, for så virker det som et skub i den rigtige retning. Men er han ikke parat, så vil det naturligvis virke som et nederlag.

Han lyder dog til at være parat, men han skal hjælpes med at komme på toilettet i tide og han skal støttes i at han godt kan i børnehaven. At skulle gå på toilettet der går ikke ud over leg med den andre børn - tværtimod faktisk :) Men det ved han måske ikke... så når han siger at hans tissemand ikke kan tisse i børnehaven, så kan det jo godt være en rigtig følelse. Som ikke handler om at han ikke kan tisse, men som handler om at er bange for at legen så slutter.

Det kan faktisk også handle om at han i børnehaven har brug for ro, når han skal tisse. Hvordan er toiletterne indrettet? I nogle børnehaver er der fælles toilet, det vil sige at børnene sidder for åbne døre og de skal tisse eller have afføring sammen med børn der vasker hænder, børn der skiftes osv. Måske har han brug for at I finder et toilet, hvor han kan få ro når han skal og viser ham at det toilet må han gerne bruge. Naturligvis efter aftale med pædagogerne.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være at han har set nogle af de ældste dreng stå op og tisse - og det mestrer han ikke. Han vil bedst kunne tisse, hvis han sidder ned og hvis det er her, problemet er, så er det naturligvis vigtigt at tale med ham om at han skal sætte sig - drenge sidder også ned og tisser!

Med den alder han har nu - og du skriver at han er en kvik dreng - så synes jeg faktisk du skal prøve at finde ud af, hvad der ligger i en udtale som "jeg kan ikke tisse i børnehaven" for meget kan ligge i dette og finder du ud af, hvad det er, så kan du også hjælpe ham videre.

Håber du kan bruge lidt af mine tanker videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce