Svar: Væskeansamling i ørerne
Kære Rikke
Børn kan få det der hedder akut mellemørebetændelse, som skyldes en virus eller en bakterie, der giver væske i mellemøret. Barnet får ondt, får feber og er tydeligt påvirket og ked af det. Det kan opstå på det ene øre eller på begge ører samtidig og ofte vil barnets trommehinde springe spontant og man siger, at det "flyder fra øret". Når væsken kommer ud og trommehinden er sprunget, så holder smerten op og barnet har det allerede meget bedre.
Børn kan også få det man kalder for sekretorisk mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Her hæver slimhinden op, f.eks. i forbindelse med med en forkølelse og det eustatiske rør tilstoppes. Nogle gange forsvinder væsken i mellemøret samtidig med forkølelsen og andre gange når slimcellerne i mellemøret at danne et sekret, som bliver så sejt, at det ikke selv kan glide ud af det eustakiske rør. Dette vil så medføre hørenedsættelse og denne kan jo i givet fald være langvarig og dermed få indflydelse på barnets sprogudvikling.
Og så kan børn også få det man kalder for "røde ører" som er en mellemørekatar. Det opstår ofte i forbindelse med forkølelse og skydes at virus får slimhinderne i næse og øretrompet til at hæve op. Det giver undertryk og irritation i mellemøret og barnet har svært ved at høre. Når lægen kigger barnet i ørerne, vil man få beskeden at "ørerne er røde og at der ses indtrækning af trommehinden". Som regel forsvinder dette når forkølelsen er ovre, men det kan også udvikle sig til akut mellemørebetændelse.
Det kan være meget svært at skelne de forskellige typer fra hinanden, men hvis barnet får gentagende mellemørebetændelser, så vil der være en risiko for at ophobning af væske i mellemøret er konstant og det kan her være nødvendigt at operere. Man laver det der hedder en Myringotomi, som er et lille kirurgisk indgreb, hvor man laver et snit i trommehinden. Derved kan man suge betændelsen ud og der vil igen komme luft ind til mellemøret. Nogle gange vælger ørelægen at lægge dræn i forbindelse hermed, fordi drænet kan hjælpe til med at holde hullet i trommehinden åbent.
Et dræn vil normalt sidde i øret i 3-9 måneder og vil så blive afstødt og barnet vil ...
... ikke længere have øreproblemer. Det er et lille indgreb at få lagt dræn og masser af børn får dette - nogle børn får det endda flere gange. Men du har naturligvis ret i at dræn jo er et fremmedlegeme og derfor vil det også kunne irriterer trommehinden og nogle gange vil det ske, at der vandrer bakterier fra mellemøret ind i øregangen. Det er blandt andet derfor det kan være en god idé at barnet bruger ørepropper, hvis man f.eks. tager i svømmehallen.
Man skal altid opveje fordele og ulemper ved behandling, drænanlæggelse osv. og øre-næse-halslægerne er gode at lytte til :) Netop i forhold til små børn, er det utrolig vigtigt at barnet ikke går i lang tid med væske i ørerne, fordi det vil påvirke barnets hørelse og dermed også påvirke barnets sproglige udvikling. Man sprænger ikke bare trommehinden for at afhjælpe smerterne, man er tilbageholdende og gør det kun, når man mener det er vigtigt.
Hvis din datter har ondt, kan det være nødendigt at behandle hende med smertestillende. Du kan også forsøge med næsedråber, for at se om det kan løsne noget at slimen i næse og svælg. Lidt lunt at drikke er altid godt, det kan være lun mælk eller måske lidt kamillete eller hvid te med lidt sukker :)
Det er derudover vigtigt at jeres datter er klædt fornuftigt på og ikke går rundt og får kolde hænder og fødder. Hun skal stadig have handsker på når hun er ude og også forede og vandtætte støvler. Du behøver ikke stoppe noget i hendes ører for at beskytte mod kulde, men en hue er stadig god :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun bør ikke udsættes for røg, hverken hjemme eller andre steder. Rygning bør fuldstændig undgås.
Børn bliver nu vaccineret mod pneumokokker, den har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden oktober 2007. Jeg vil derfor formode at din datter har fået denne vaccination. Den yder nemlig også en vis beskyttelse mod akut mellemørebetændelse.
Lad hende ligge med hovedet højt, når hun sover, hun er så stor nu at hun gerne må sove med lille hovedpude, men du kan derudover også løfte madrassen lidt ved at lægge en puden under den i hovedenden.
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med hende :)
Rigtig god bedring!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Laktulose
Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.
Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.