Svar: Vuggedød - 6 mdr.
Kære Pernille
Ja det er og må simpelthen være noget af de værste at opleve som forældre, hvis man oplever at ens barn dør imens det sover... Det er som du skriver en ganske uudholdelig tanke!
Heldigvis er antallet af børn der dør vuggedød faldet markant siden sundhedsstyrelsen i 1991 udsendte de første anbefalinger for at forebygge vuggedød. I 1991 var forekomsten 1,8 vuggedøde pr. 1000 levendefødte børn i Danmark. De nye anbefalinger havde og har stadig stor effekt og i 2006 var forekomsten af vuggedøde faldet til 0,3 pr 1000 levendefødte børn i Danmark, hvilket svarer til ca. 20 børn om året.
Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at barnets sovestilling, at undgå tobaksrøg under graviditeten og i barnets nærhed efter fødslen og at være opmærksom på at barnet ikke må overophedes er med til at fastholde det lave antal dødsfald. Og Sundhedsstyrelsen har skærpet vejledningen til forældre, der ryger.
Undersøgelser viser at risikoen for vuggedød blandt børn, der udsættes for tobaksrøg både i graviditeten og efter fødslen,
øges med en faktor 2-4 sammenlignet med børn, der ikke udsættes ...
... for tobaksrøg.
Selvom man ikke ryger med barnet i hænderne, så vil barnet stadig blive udsat for røg, det man kalder for passiv rygning. Der er i tobaksrøg mere end 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Det kan man lugte og se, når der ryges, men også efter der er luftet ud, vil der være usynlige og lugtfri partikler tilbage. De sidder i tøjet, på gulvet, møblerne - ligesom de også kan sidde i håret, på huden af den der ryger. På den måde vil barnet kunne indånde dem og få dem ned i lungerne, hvorfra de føres via blodbanen ud i hele kroppen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Riskoen for vuggedød falder i takt med at barnet bliver ældre og mere mobilt. Sundhedsstyrelsen skriver derfor at når barnet er i stand til at vende og dreje sig selv, så er der ikke grund til at bekymre sig om, at barnet f.eks. triller om og sover på maven. Da de fleste børn er i stand til at vende og dreje sig efter 6 måneders alderen er risikoen i denne alder mindre.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre og tusind tak for dine dejlige ord til mig - det varmer rigtig meget kan du tro! Tak! Hils din mødregruppe fra mig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig