Annonce

Annonce

Svar: Vågner mange gange om natten - 4 mdr.


11. marts 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Velkommen til :)

Der er for mig at se ingen tvivl om at jeres datter vågner om natten fordi hun har et reelt behov for at komme til brystet. Når du giver hende bryst, falder hun også til ro med det samme og det er helt naturligt at hun har brug for mælk om natten.

Men, naturligvis ikke hver 2 time - dette behov skyldes dog at hun får alt for lidt mælk om dagen og derfor naturligt må søge det om natten. I er derfor nødt til at øge hendes indtag af mælk om dagen og om aftenen, hvis I vil gøre jer forhåbninger om at hun skal kunne sove et lidt længere stræk om natten.

I er startet meget tidligt med skemad og jeg får fornemmelsen af at hun allerede spiser forholdsvis store portioner. Det er et problem, fordi det fjerner pladsen og lyst til mælk. Derfor er I nødt til at holde mængden af skemade nede på et niveau som gør at hun stadig vil have brystet bagefter. Det er altså bedre at hun kun spiser 1/2-3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og tager brystet inden hun skal sove. End at hun spiser 1-1½ dl. grød eller mos og derefter afviser brystet.

For at sikre hende mælk nok om dagen og samtidig give hende den skemad hun også har brug for, skal en plan for dagen se således ud (forsøgt at lave en plan efter dine angivne tider):

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Grød med frugtmos, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Ammes og puttes til første lur

Frokost 11-11.30: Grød med frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til 2. lur kl. ca 13.30-14

Sen eftermiddag 16.30-17: Ammes

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop

Flaske og puttes til natten kl. ...


Annonce

... 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske eller ammes

Midt nat 03: Evt. amning


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som I kan se er der i denne plan 7 amninger fordelt over hele døgnet - det er sandsynligvis samme antal som I er oppe på, men hos jer ligger størstedelen af dem mellem kl. 24 og 07 og det er problematisk.

Hvis I mener at jeres datter har brug for skemad 3 gange dagligt, så er det helt fint. Men jeg vil så anbefale jer at I ikke giver hende mere end ½ dl af gangen og i stedet får noget mælk fyldt på hende. Hvis du har problemer med at amme hende så hyppigt, vil det være nødvendigt at hun får flaske i stedet og normalt ville jeg ikke have anbefalet jer at starte med skemaden i en alder af kun 3½ måned. Jeg ville i stedet have anbefalet at sætte mælkeindtaget op ... Jeg bliver nødt til at sige til jer, at når man starter med at give sit barn så meget skemad, så kan I risikere at hun pludselig lukker munden og bliver træt af det og så har I først et problem ... Men lad os nu se om ikke det kommer til at gå helt fint, man skal jo ikke tage problemerne på forskud :)

Lige nu er det altså for mig at se et helt reelt behov at hun søger brystet hele natten igennem og det behov skal dækkes om dagen ... At hun er begyndt at være vågen om natten og søge mælken der og ikke gjorde det tidligere er ikke mærkeligt. Det skyldes jo netop at I har erstattet en del af hendes mælkemåltider med skemåltider og det er alt for tidligt at gøre det. Først i 7 måneders alderen kan skemaden erstatte en amning - ikke før - og derfor søger hun naturligt sit behov for mælk på de tidspunkter hvor hun ikke får skemad.

Rigtig meget held og lykke fortsat - rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce