Annonce

Annonce

Svar: Fodringsproblemer


11. marts 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er super godt at din dreng er interesseret i den mad I andre spiser og det er også super godt at han har lyst til at få noget i munden - derfor må du prøve at hjælpe ham ved netop at putte maden i munden på ham ... Det kan være små bidder af indemaden af en frikadelle, eller en kartoffelbåd eller lignende som du holder i hånden. Det kan være lidt grøntsagsmos som du giver ham med ske, ligesom han også skal have grød.

Når du giver ham skemaden er det vigtigt at han samtidig får en ske eller gaffel eller noget mad i hånden. Det at han samtidig med at du mader ham, kan se dine håndbevægelser vil gøre at han naturligt forsøger at gøre det samme med den hånd han har noget i. På den måde kan han spejle sig i det du gør og lære at spise mere selv - men indtil da må du give ham det, og hjælpe ham ved at putte det i munden på ham. Giv ham også gerne små hapsere med dine fingre, hvis du fornemmer at han godt vil kunne tygge det.

Maden skal smage af noget, jo mere smag og jo mere variation jo bedre er det. Jo mere vil han sandsynligvis også blive motiveret til at spise selv ...

En plan for dagen til et 7 måneders barn ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, vand af kop

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med lidt brødskorper, en kartoffelbåd, kogt blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes og ...


Annonce

... puttes til natten 19-19.30

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, så han er fyldt godt op til natten og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig. Amning kl. 02 springes altså nu over.

Det er super vigtigt at du får ham til at spise både grød og grøntsagsmos, så han bliver mæt nok. Hvis han ikke er til den hjemmelavede mad, så må du give ham mos fra glas, det kan godt være mos beregnet til børn på 8 måneder, hvis du skønner at han bedre vil kunne lide det med lidt mere bid. Men ellers må han også gerne få jeres mad, det kan være ris med lidt sovs, lasagne, frikadeller, laks, - hvad som helst I får, bare i en konsistens som han kan kapere.

Han bør få 2 grøntsagsmåltider og 2 grødmåltider dagligt, på den måde sikrer du ham de vitaminer, mineraler, protein osv. som han har brug for. Derudover kan han ammes 4 gange - jvf. planen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han skal ikke have natmad og mælkeindtaget skal skrues ned. Han skal lære at spise om dagen og sove om natten. Hvis du begynder at give ham grød sen aften eller om natten, får du ikke vendt hans rytme. Mad skal indtages i dagtimerne og om aftenen - men om natten skal han sove.

Maden du servere skal være alderssvarende relevant og naturligt være børnevenlig og noget han må tænkes at kunne spise og også kunne lide ... Lige nu betyder det mindre om det er hjemmelavet eller mos købt på glas - det vigtigste at du får ham til at spise og får skruet mælkeindtaget ned, så han netop også på den måde begynder at spise mere rigtig mad. Der er naturligt en sammenhæng mellem hans store indtag af mælk og manglende lyst til at spise fastere føde. Det kan heller ikke udelukkes at lysten til at putte i munden selv, ville være større, hvis han følte sig sulten og maden var interessant nok ... :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce