Brev:
Mad og rytme efter dagplejestart
Hej Helen
Så er jeg tilbage med et par spørgsmål til Mies rytme og kost. Hun er blevet 7½ mdr. og er startet i dagpleje for 2½ uge siden. Det går rigtig fint. Hun trives generelt godt, og vejer ca. 10 kg. Hun kan ikke komme rundt selv endnu, men sidder fint. Jeg er lige stoppet helt med at amme.
Hendes rytme mht. søvn og kost ser pt. sådan ud:
6.45 Står op
7.30 Morgenmad – fuldkornsrismelsgrød eller havregrød, vand af kop
8.15 Afleveres i dagpleje
8.30 Puttes til formiddagslur og sover ca. 1 time
11.00 Frokost – rugbrødshapsere og lidt øllebrød (kan ikke spise sig mæt i hapsere endnu), vand af kop
12.00 Flaske, 200 ml, og puttes til middagslur og sover ca. 2½ time
15.00 Frugtmos, frisk frugt og vand af kop
16.00 Hentes i dagpleje
16.30 Flaske, 150 ml
18.30 Aftensmad – grøntsagsmos med udgangspunkt i vores mad. Får en ½ riskiks, mens hun venter på, at maden er færdig.
19.30-20 Flaske, 200 ml. i sin seng og falder derefter hurtigt i søvn
23.00 Flaske 200 ml
Ca. 02 Vågner, og kan hun ikke beroliges efter et par forsøg med sutten og kærtegn sover hun videre i mors seng
Ca. 04 Vågner, Flaske 200 ml
Hun har en idé om, at hun ikke vil spise lige for tiden. Presser bare munden sammen og rynker på næsen. Der sker jo meget nyt, og måske er hun også ved at få tænder (har ikke nogen endnu). Så jeg presser hende ikke – og som regel spiser hun også lidt minimum én gang i løbet af dagen plus flaskerne. Hun får også mere og mere at sidde med i hænderne selv, men der kommer dog ikke så meget af det i munden endnu.
Mine spørgsmål er nu:
Hvis hun ikke spiser morgenmad plejer jeg at give hende en flaske, inden vi tager i dagpleje, for jeg er bange for hun ellers får svært ved at ...
... falde i søvn til formiddagsluren. Bør jeg lade være med det? Så er der måske også større chance for hun spiser noget senere?
Er det et problem, at hun ikke får et formiddagsmåltid lige nu? Grunden til, at hun sover ret tidligt om formiddagen, er at hun så får mest ud af dagen med de andre børn. Da hun godt kan holde sig vågen om eftermiddagen, synes jeg generelt, det er fint, at hun bliver passet ind i dagplejens rytme på den måde. Ingen af de andre børn sover om formiddagen længere, og de spiser formiddags-boller omkring kl. 8.30. For Mies vedkommende ville et formiddagsmåltid før luren være meget tidligt og efter luren meget tæt på frokosten.
Jeg vil gerne af med flasken kl. 16.30. Men der er jo langt fra 15 til 18.30. Jeg vil nødigt flytte aftensmaden til tidligere – også af hensyn til mor og far. Kan jeg indføre et ekstra mellemmåltid her – f.eks. yoghurt? Og hvilken slags i givet fald?
Hvornår vil flasken til middag kunne udfases?
Med hensyn til overgangen til familiemad om aftenen, er jeg lidt i tvivl om, hvad man skal ”passe på med”., og hvad der er svarende til hendes alder.
Konkrete spørgsmål kunne være: Jeg koger hendes kylling, laks og kødboller, når vi andre får det stegt. Hvornår må hun få kød der er stegt? Hvor længe og i hvor høj grad skal man være påpasselig med salt? Det er lidt besværligt hele tiden at sortere en portion fra til hende, før man gør maden helt færdig. Bør hun få grøntsagsmos hver dag? Her tænker jeg på, om hendes aftensmåltid f.eks. kan være lasagne, sammenkogte retter med ris, risotto med grøntsager, burgerbolle /salat / kødstykker o.l. Altså generelt de måltider, der ikke indebærer kartofler og grøntsager, til os andre.
Mange hilsner
Mies mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.