Svar: Pottetræning... Hvornår?
Kære Mariams mor
Det at blive renlig har tre faser: Først kommer barnet og siger at det har lavet i bleen, derefter kommer barnet og fortæller at nu tisser det og derefter når barnet at sige til lige inden. Det lyder som om at din datter er ved at være parat, når hun nogle gange når at sige til lige inden hun går igang - det er super godt!
Jeg er ikke tilhænger af at man tager bleen af for tidligt. Jeg mener det er vigtigt at give barnet den succesoplevelse det er at have en tør ble, fremfor at give barnet det nederlag det er at stå med våde bukser.
Derfor vil jeg anbefale dig at du for det første starter med at finde ud af, om din datter har lyst til at sidde på toilet eller potte. Det er forskelligt, hvad børn har det bedst med og tag hende med i denne proces. Kig evt. på potter i butikken og se om hun viser særlig interesse for en bestemt. Vis hende også toiletsæde, som kan sættes på det rigtige toilet og se om hun hellere vil dette. Vælger I den løsning, vil det ofte også være godt med en lille skammel foran toilettet til at sætte fødderne på :)
Læs også bøger om emnet, så hun bliver sporet lidt ind på netop det med at skulle af med bleen og prøve at tisse på toilet eller potte.
Dernæst skal du give hende en bukseble, som kan trækkes op og ned som et par ...
... trusser.
Og giv hende så faste toilettider forstået på den måde at hun som noget helt naturligt tisser, som det første når hun står op om morgenen, som det sidste inden hun puttes til natten og i løbet af dagen inden hun skal ud at lege eller inden I tager op for at handle eller lignende. Hun har her stadig ble på, og du spørger ikke "skal du tisse?" for så siger hun med sikkerhed nej. Du tager hende i hånden og følger hende på toilettet og siger "kom vi skal lige tisse inden vi kører" og så prøver hun at tisse ligesom hun ser at du går på toilettet og tisser. Det er altså noget helt naturligt for jer begge, fordi I nu er på vej ud af døren.
Hvis bleen er tør, så kan den jo bruges igen og det er super. Hvis der kommer en tissetår så er det jo rigtig flot! Og hvis bleen er våd, så var det godt hun havde den på, så skifter I den bare og hvis der ikke kommer noget så er det naturligvis også okay, så var det jo rigtig godt at hun forsøgte :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Først når hun kan holde sig tør flere gange og tydeligt har fornemmelsen af hvad det handler om, kan mærke sin tissetrang og nå toilettet i tide, så begynder I at tage bleen af og prøver uden ble. Stadig skal der her være plads til lidt uheld, det er okay :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt!
Rigtig god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.