Annonce

Annonce

Svar: Kræsenhed what to do?


9. marts 2010

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede forældre

Jeg kan godt forstå at I synes det er frustrerende, at jeres datter ikke spiser særlig varieret og hvad der ligger til grund for dette er svært at sige. I har jo prøvet rigtig meget, gjort rigtig mange ting for at det skulle lykkes at få hende til at synes om forskellig mad - og alligevel har hun stor modstand mod at spise, når I sidder ved middagsbordet.

Det kan naturligvis ikke udelukkes at hendes protest mod mad og mod at smage i det hele taget, skyldes den store fokus I har haft på dette rigtig længe. Hun mærker jo tydeligt den bekymring I har omkring hendes madindtag og hun ved godt, at når hun lukker munden og skubber tallerkenen væk, så sætter det en reaktion igang hos jer - hun bliver og er meget hurtigt centrum for middagsbordet og selvom I forsøger at lade som ingenting, så mærker hun det jo alligevel. Problemet hos jer er måske at I er havnet i en situation, hvor det hele mere eller mindre forstærker hinanden i negativ retning - præcis som du selv er inde på - hun er en pige, som har antennerne ude og så meget hurtigt registrerer hvis der tales om hende og hvad der tales om ...

Jeg synes det lyder fornuftigt at tale med nogen omkring denne problematik og du kan altid henvende dig til kommunens PPR-afdeling,- Pædagogisk-Psykologisk-Rådgivning. Det kan ikke udelukkes at det at tale med en børnepsykolog ville kunne hjælpe jer.

Generelt omkring kræsenhed, så anbefales det at:

- I bør servere det samme for jeres datter, som I selv spiser og det er vigtigt at I selv nyder maden og at ...


Annonce

... måltidet forbindes med noget hyggeligt og rart.

- Lad hende selv spise, pres hende ikke til det.

- Respekter at der er noget mad som hun ikke kan lide. Server lidt forskelligt på hendes tallerken. Vælg mad som appellerer til synet i farverne og lad maden være adskilt på tallerkenen. Så kan hun selv vælge til og fra. Det der ikke ryger ned den ene dag, smages der måske på den næste.

- Snyd hende aldrig ved at fortælle at det er noget andet end det egentlig er. Hvis hun f.eks. ikke kan lide løg og der er løg i frikadellerne, så bild hende ikke ind at der ikke er løg i. Det vil gøre hende usikker og hun ved ikke, hvad hun skal tro fremover.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Lad hende så vidt muligt deltage i madlavning, borddækning osv. Børn er naturligt mere positive overfor ny mad, hvis de selv har været med til at lave den.

- Spar på sukker – giv hende ikke saft, slik og kager der fjerner den naturlige sultfornemmelse og brug ikke slik og lignende som belønning for at spise sund mad.

Jeg giver dig ret i at det vil være fornuftigt at drøfte jeres situation med en, som kan møde jer og få en fornemmelse af jeres datter. Derfor henvises I til PPR. Hvis årsgen til hendes kræsenhed skal findes i det fokus der længe har været omkring hendes madindtag, så vil det være godt at tale med en psykolog som netop kan se nogle af det psykologiske processer der går igang i en sådan situation og derved også rådgive om, hvordan I får situationen brudt.

Jeg håber derfor I får den hjælp I har behov for der :)

Rigtig meget held og lykke med hende og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce