Annonce

Annonce

Svar: Flere spisespørgsmål


6. marts 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Signe

Dejligt at høre at det skrider stille og roligt fremad med maden, det lyder som om at I lige nu er inde i en god gænge der :)

Nogle børn vil fint kunne klare små brødhapsere til frokost, når de er 7½ måned, andre børn er først klar til at tygge rigtigt i 8 måneders alderen. Det må komme an på en prøve ...

Når du giver hende hapserne, så giv dem ind i siden af munden, så hun med det samme tygger sammen omkring dem, det gør det lettere for hende. Hvis hun får hapserne ind foran i munden, så vil hun skulle føre det over i siden med tungen for derefter at tygge og det er sværere for hende.

Med hensyn til sødmælk og yoghurt at sødmælkstypen, så er anbefalingerne i Danmark lidt anderledes end i andre lande. I mange lande anbefaler man at børn kun får modermælk eller modermælkserstatning til de er 1 år og først derefter introduceres til komælk. I Danmark siger vi at børn fra 6 måneders alderen må få en lille smule komælk. Det betyder ikke at man skal begynde at give sig barn sødmælk eller yoghurt dagligt, men at man kan give barnet mad, som tager mere og mere udgangspunkt i familiens mad.

Det betyder altså at hvis du laver en kartoffelmos med sødmælk eller laver en sovs der er lavet med sødmælk eller fløde, så må din datter gerne få lidt af dette og I begynder således at kunne spise mere af det samme. Hun kan altså sagtens få pasta med kødsovs, boller i karry eller kartoffelmos med millionbøf som I andre spiser - hvis du bruger sødmælk i retten.

Hun må også gerne få lidt A38 eller tykmælk en max ½ dl. og det er først efter 9 måneders alderen at det kan udgøre en større del af hendes indtag. Du kan give det til hende, hvis du skønner at hun f.eks. har brug for lidt surmælksprodukt til at stabilisere maven lidt en dag. Det anbefales at give de rene produkter med 3,5% fedtindhold og selv søde ved at tilsætte frugtmos, revne æbler eller lignende.

Med hensyn til soyamælk, rismælk og andre alternative 'mælkeformer' så anbefales dette ikke til små børn.

Sundhedsstyrelsen skriver: Sundhedsstyrelsen: "Soyadrik, havredrik, risdrik og lignende har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning eller som fuldgyldige alternativer til komælk. Mælk er en naturlig kilde til mindst 10 forskellige værdifulde næringsstoffer. Ud over protein af høj kvalitet og calcium indholder mælk en række vitaminer og mineraler.

Soyadrik har nogenlunde samme proteinindhold som komælk, men et langt lavere indhold af mineraler. Desuden er der et højt indhold af fytinsyre, der har en negativ effekt på optagelsen af visse mineraler. Mht. fyoøstrogener gør de samme betænkeligheder sig gældende som ved sojabaseret modermælkserstatning. Sojadrik beriget med calcium kan gives til veganbørn tidligst fra 2 års alderen, hvis barnet spiser varieret (inkl. sojaprodukter, tørrede bønner, korn, frugt og grøntsager) og vokser normalt med tilfredsstillende vægt og højde.

Havredrik og risdrik indeholder meget lidt protein og har, i modsætning til mælk, ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Havre- og risdrik beriget med calcium kan tidligst anvendes efter 3 års alderen.

Kokosmælk indeholder meget mættet fedt og frarådes som drik."

(Citat: Anbefalinger for spædbarnets ernæring, s.85, 2005).

Du bør altså hverken give din datter soyamælk eller rismælk med den alder hun har - det bedste du kan give er modermælk eller modermælkserstatning.

Med hensyn til fiskeolier, så er netop Omega 3 fedtsyrer rigtig vigtigt til børn. Det har stor betydning for barnets nervesystem og hjerne, ...


Annonce

... synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Det anbefales at man sikrer barnets behov for fiskeolier, ved at give barnet fisk næsten hver dag til frokost og et par gange om ugen til aften. Det kan være smørbart fiskepålæg på brød f.eks. smørbart torskerogn, sildepostej, makrel eller tun. Barnet kan også få rejer, muslinger eller lignende, ligesom barnet naturligt kan få lidt af den fisk I andre spiser i sin grøntsagsmos. Det kan være lidt laks lavet i ovnen, lidt rødspætte, indmaden af en fiskefrikadelle eller lignende.

Det er vigtigt at variere mellem de fedefisk som f.eks. laks, sild og makrel. Og de mere magre fisk som f.eks. torsk, tun og rødspætte.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man giver fisk og fiskeprodukter frem for fiskeolie-tilskud. Fisken indeholder både sunde omega-3 fedtsyrer og vigtige vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen. Når man køber fiskeolie er dette renset for netop vitaminer og mineraler og indeholder kun omega 3... og børn har brug for de andre ting også.

Hvis I er en familie der stort set aldrig spiser fisk og du synes det er helt umuligt at få fisk på menuen til dit barn, så kan fiskeolie være et alternativ, der kan dække barnets behov for omega-3 fedtsyrer. Men fiskeolien skal så suppleres af en god og alsidig kost eller man må tilbyde barnet en multivitaminpille ved siden af. Dette kan dog ikke lade sig gøre med den alder din datter har - det bedste er derfor god varieret kost og lade fisk indgå som en naturlig del af kosten.

Nogle familier tror at det er godt at iblande fiskeolie i f.eks. modermælkserstatning. Det anbefales ikke!. Hvis man gerne vil give sit barn fiskeolie i mælkeperioden og giver flaske, så bør man købe et modermælkserstatningsprodukt, som fra producentens side indeholder Omega-3 fedtsyrer.

Med hensyn til amning, så er det rigtig fint at amme 4 gange dagligt. I 8-9 måneders alderen vil det være fint at skrue ned til 3 amninger i døgnet. Det vil ofte være amningerne om dagen der forsvinder først, så man ammer aften, sen aften og tidlig morgen. I nogle familier fungerer det dog bedre med en amning midt på dagen inden middagsluren og det vil måske være sådan hos jer. Da du lige nu ammer formiddag, eftermiddag, før sengetid og sidst på natten, så vil de 3 amninger hos jer f.eks ligge inden middagslur, før sengetid og sidst på natten.

I 10 måneders alderen vil man ofte kunne skære ned til 2 amninger i døgnet og de vil ofte ligge før sengetid og sidst på natten.

En plan for dagen til et barn på 8-9 måneder kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, evt. frugtmos (jerntilskud), vand af kop

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, evt. lidt tykmælk eller A38 med frugtmos eller revne æbler, vand af kop

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags - udgangspunktet er mere og mere familiemad. Der er moset mad og mad i stykker - f.eks. kartofler moset med lidt sovs (gives med ske) og små stykker frikadelle ved siden af, som hun selv kan spise. Vand af kop

Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet

Ammes og puttes til natten

Sen aften eller i løbet af natten som det passer jer bedst: Ammes og sover videre

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce