Svar: Mad til et barn på 1 år
Kære Vicki
Det er rigtig dejligt at høre at du lader jeres mad være udgangspunktet for den mad din datter får. Det skal du blive ved med :)
Det er også vigtigt at hun stadig får sovs og en del af maden moset, for at få sit energibehov dækket og hun kan, som du selv skriver, ikke nøjes med at sidde med en halv kartoffel :)
Hun er træt om aftenen og overskuddet og evnerne til at overskue et måltid er ikke særligt store. Hun mister meget hurtigt koncentrationsevnen og derfor er det super at du hjælper hende med at få lidt ekstra indenbords.
Hun er for lille til selv at kunne spise med ske, men hun kan sagtens spise med en gaffel og hun kan også spise med fingrene. Når du giver hende aftensmad vil det derfor være rigtig godt at du f.eks. moser kartofler med sovs og at du giver hende det på gaffel eller ske og at du så samtidig servere frikadellen i stykker - og den kan hun så selv spise. Det skal altså være en kombination mellem at hun selv prøver og at du giver hende noget.
Når du giver din datter mad med ske eller mosede kartofler på gaflen, så er det også vigtigt at du giver hende bestik i egen hånd. Ved at se hvordan du gør, vil hun ...
... naturligt forsøge selv, følge din bevægelse og lære at spise sin egen mad. Det er derfor vigtigt at du giver hende mulighed for selv at prøve og ikke bare fylder i hende - modsat skal du også hjælpe hende og give hende lidt ekstra, når hun tydeligt er for træt selv og ikke er mæt nok :)
Det er meget normalt at børn i 1 års alderen spiser mindre og ofte også begynder at spise lidt mere selektivt. De putter ikke bare alt i munden ... Jo mere forskelligt du kan give hende, jo bedre er det og det gælder hele dagen igennem. Det er godt at sammensætte tallerkenen sådan at der er lidt fra næsten alle fødevaregrupper, så hun om aftenen får både kød eller fisk, ris eller pasta, kartofler eller andre grøntsager og så lidt sovs, dressing eller lignende. Til frokost skal hun på samme måde have tilbudt brød, grøntsager, kød eller fisk, evt. et hårdkogt æg osv.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det gør ikke noget at hun den ene dag spiser mest kød, og næste dag spiser mest pasta og at det tredie dag mest er majs og ærter der glider ned. Du er nødt til at se på hendes indtag over flere dage, for at få et indtryk af om hun spiser lidt af det hele :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.