Annonce

Annonce

Svar: Voldsomheder i børnehaven - og hjemme


4. marts 2010

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Cleo

Det lyder som en rigtig god idé at få et møde med pædagogerne i børnehaven, for selvom børn naturligvis har konflikter og prøver hinanden af i hverdagen, så skal de jo stadig trives og have det godt. Og som du beskriver det, så lyder det faktisk som om at flere af børnene har det svært ...

Det er altid en balance, hvorvidt man "sladrer" eller hjælper. Nogle børn har en meget højt udviklet retfærdighedssans og bliver derfor hurtigt "politi" overfor de andre børn og det er her vigtigt netop at forklare barnet, at visse konflikter skal man også selv kunne løse....

Man kan naturligvis ikke forvente at børn på 4-5 år altid kan vurdere, hvornår der er brug for voksnes hjælp og hvornår det er okay at børnene selv løser konflikter. Derfor skal det også altid tages alvorligt, når din datter kommer og meddeler at hun har observeret to børn skubbe til hinanden. I den pågældende situation var det dog overstået og ingen af børnene var kede af det - så her må det være okay at sige "det klare de selv". Samtidig med respekt for at din datter jo kom og gjorde opmærksom på det og man kunne måske her godt anerkende hende for det. "Det var godt du sagde det" eller "jeg kan godt mærke på dig at du syntes det virkede voldsomt, men de har klaret det og det er fint, sådan er det nogle gange" eller lignende.

At jeres datter er begyndt at slå jer hjemme har sandsynligvis sammenhæng med noget hun oplever i børnehaven og det er naturligvis ikke okay at hun slår. I en alder af 4½ år, ved hun godt at det er forkert og det er ...


Annonce

... vigtigt at I sætter grænser her og fortæller hende hvad I vil acceptere og hvad I ikke vil. Samtidig skal I naturligvis forsøge at finde ud af, hvorfor hun slår og hvad det er der går hende imod.

Du skriver at din datter har fortalt at hun og en anden pige driller en mindre pige, som så naturligt reagerer med at slå. Det er her ikke okay at de to piger driller den mindre og det skal din datter naturligvis have at vide. Det er ikke okay at slå, men det er faktisk din datter som er forkert på den, når hun driller. Den mindre pige slår, fordi hun føler sig trængt op i en krog af de større piger og mangler ord til at sige fra. Det at den mindre pige slår bliver altså udløst af at de større piger driller.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes I skal tale med pædagogerne om, hvorvidt man kunne lave en ugentlig snak med børnene om hvordan man leger sammen og behandler hinanden. Tale med dem om hvad der gør dem glade og hvad der gør dem kede af det. Tale med dem om regler for leg, hvornår man skal hente en voksen og hvornår man skal løse problemerne selv. Tale med dem om hvordan man ser om nogen er kede af det, vrede eller hvad "stop!" eller "hold op" eller "nej!" betyder.

Det er jo netop i børnehaven at børn skal lære sociale spilleregler og lære at tage hensyn til hinanden og det skal naturligvis fanges i opløbet, hvis der i øjeblikket er tendens til at børnene slår hinanden meget og prøver mange grænser. Det er ganske givet ikke kun jeres datter der reagerer, det gælder sikkert flere af børnene.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce