Svar: 45 minutters søvn
Kære Elisabeth
Tillykke med lillesøster - dejligt med to piger!
Det er rigtigt at nogle børn har svært ved at skifte fra en søvnfase til en anden og at løsningen på dette problem ofte vil være at stå parat, vugge/trille lidt når barnet er ved at vågne og på den måde lulle barnet videre i søvnen.
Jeg kunne forestille mig at du også triller hende, når hun skal falde i søvn og det kunne derfor godt lyde som om at hun måske er ved at være afhængig af at blive vugget/trillet for overhovedet at kunne sove ...
Prøv derfor når du triller ikke at gøre det hele tiden. Start med at putte hende, se hvordan hun virker. Hun skal når hun puttes være fyldt rigtig godt op med mælk og være lige ved at sove. Hun skal lægges fra din favn og ned i barnevogn eller seng lige der, hvor øjnene kører rundt i hovedet, hvor vejrtrækning er dyb og rolig og hun tydeligt er lige ved at falde i søvn men endnu ikke sover helt. Læg hende stille og roligt ned, giv hende evt. en sut og/eller en klud ved ansigtet og hold dine hænder på hendes krop, så hun kan mærke at du er der. Hvis hun græder, så triller du vognen lidt ellers ikke. Stå der, hænderne på hende, vente. Slip med dine hænder, stå der, lyt, hvis hun klynker så triller du lidt igen, men holder atter pause, venter. Hver gang hun klynker så triller du, men du holder hele tiden pause, så hun stille og roligt lærer at sove ude at skulle være i bevægelse.
På den måde vil hun også kunne komme videre i sin søvn uden at være i bevægelse ...
Derudover tænker jeg også at børn ...
... i 3-4 måneders alderen ofte begynder at sove lidt kortere lure om dagen og har brug for mere vågen og aktiv tid. Det er vigtigt at du nu ser hende som en aktiv lille baby og ikke længere som et spædbarn. Det er derfor vigtigt at du i hendes vågne perioder, tumler rigtig meget med hende, så hun får brugt sig selv fysisk og også går rundt med hende, pludrer med hende, synger osv. så hun mentalt også bliver stimuleret rigtig godt. Når hun derefter er fyldt godt op og naturligt har brug for at sove, så skifter du hende, ammer hende og putter hende så efter ovenstående princip.
Det vil være en god idé at arbejde på 3 lure om dagen, en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Ofte vil den sidste lur ligge så sent på dagen, f.eks. ligge mellem kl. 17.30-18.30 at barnet naturligt ikke kan blive puttet til natten allerede kl. 20, men måske først er klar til at sove og lade natten begynde kl. 21.30 ... og det er helt okay og normalt for alderen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er her også vigtigt lige at nævne, at nogle børn jo også sover så lang en nattesøvn, at de naturligt ikke kan sove mere end 45 minutter af gangen om dagen. For at vurdere om det er problematisk er man derfor også nødt til at se på, hvor meget søvn barnet samlet får. Hvis barnet får sit søvnbehov dækket, så er det helt fint og helt okay at barnet sover korte lure om dagen. Trives barnet på denne måde, er det ikke noget man absolut skal ændre på :)
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.