Annonce

Annonce

Svar: Svært at få hende til at sove igen


2. marts 2010

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anja

Nu hvor din datter er blevet 4 måneder, så er det måske tiden at begynde med lidt ekstra mad ... Du kan starte med lidt grød i løbet af dagen og når det fungerer kan du begynde med lidt grøntsagsmos om aftenen.

Det at begynde med lidt skemad vil på sigt være med til at give jer en ny rytme. Jeres datter spiser godt hos dig dagen igennem og jeg kan godt se af dit brev, at hun spiser meget hyppigt hos dig. Det er helt fint, det er helt okay, det betyder jo også at hun sover et meget langt stræk om aftenen. Det er faktisk helt utroligt, at hun i en alder af 4 måneder er i stand til at sove fra kl. 20 tli 04 ... Det er meget længe for en pige i den alder.

Når du begynder på lidt skemad, så vil det naturligt på sigt begynde at ændre lidt på dagsrytmen og hun vil naturligt derfor også søge at få mælk på ydertidspunkterne. En amning sen aften inden sengetid kan her være en rigtig god idé, det vil også kunne gøre at hun måske kan sove lidt længere om morgenen. Når hun vågner kl 04 og har svært ved at sove, så handler det både om at hun har sovet meget længe, men sandsynligvis også om at hun virkelig er sulten efter så mange timer uden mælk.

Du kan faktisk godt forsøge allerede nu at tage hende op og amme hende sen aften inden du selv går i seng. Det at lægge en ekstra amning ind her, kan godt få stor betydning for hendes rytme om dagen. Når hun om aftenen springer et måltid helt over, vil hun naturligt skulle søge det om dagen og det kan gøre at man kommer ind i en rutine, hvor hun slatspiser og slatsover lidt for meget.

Mit ...


Annonce

... forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 04: Ammes og sover videre

Morgen 06: Vågner og får yderligere bryst

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Begynde med lidt grød af ris, majs, hirse, boghvede eller quinoa, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur kl. 12.30-13. tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur hun har taget


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Ammes

Sover sin 3 lur - det kan være du her skal prøve at lægge dig med hende i soveværelset, for nedrullede gardiner og amme hende liggende. Sidst på dagen kan det give hende den ekstra ro hun behøver for at overgive sig til søvnen.

Aften 18 og frem: Ammes efter behov, mange børn har brug for at spise hyppigt aftenen igennem og fylder sig derved godt op til natten.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet varierer efter hvorvidt hun har sovet 3 lur, hvor lang den har været og hvor sent den ligger.

Sen aften 23-24: Ammes - prøv evt. at tage hende op og læg hende til brystet inden du selv går i seng. Lad hende spise mere eller mindre i søvne, så hun får et ekstra måltid her.

Du er nødt til at være lidt fleksibel omkring hendes søvn lidt endnu og lade dagene være forskellige, men prøv samtidig at arbejde på en rytme, som ser nogenlunde ud som ovenstående. Det vil hjælpe jer på sigt. Overvej også mit forslag med lidt skemad, fordi det kan hjælpe med lidt mere rutiner og også få fordelt amningerne hensigtsmæssigt over døgnet.

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce