Svar: Kiwi
Kære "uvidende" mor
Jeg er ganske sikker på at du ikke er så uvidende endda! Når du ikke har kunne finde noget i sundhedsstyrelsens foldere omkring citrusfrugter og små børn, så er det fordi børn gerne må få dette :)
Det er rigtigt at visse fødevarer er det kan kalder for 'høj-allergene' og det gælder f.eks. æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, nødder og jordbær. Men der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse fødevarer til børn. Nogle af dem kan give lidt rødme omkring munden, når barnet spiser dem, fordi saftens syre virke
lokalirriterende, men det har ikke noget med allergi at gøre.
Sundhedsstyrelsen foreslår derfor at man introducer disse fødevarer et ad gangen i små mængder, når barnet er kommet godt i gang med overgangskosten. Hvis der er noget barnet ikke tåler, så vil man meget hurtigt få en reaktion.
Det er meget vigtigt ikke at sætte børn på en diæt, som ikke er nødvendig, børn skal spise så varieret som overhovedet muligt. Fjerner man for mange fødevarer fra deres kost, så risikerer man at de bliver ...
... fejlernæret. Naturligvis skal din datter ikke kun leve af kiwifrugter, men de kan fint indgå som en naturlig variation med andre typer af frugt og bær :)
Man kan, hvis man har allergi godt få det der kaldes krydsallergi. Det betyder at hvis man f.eks. har pollenallergi eller latex allergi, så kan man godt reagere allergisk, når man indtager visse fødevarer - herunder frugt, grønt og krydderier.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis man f.eks. har birkepollenallergi, så vil man kunne krydsreagere hvis man spiser f.eks. Abrikos, Blomme, Fersken, Kirsebær, Kiwi, Nektarin, Pære og Æble. Det er ikke sikkert at man gør det, men det kan ske. Der er så mange ting at tage hensyn til, at lige nu, hvor din datter bare stortrives, er sund og elsker kiwi, - ja så skal hun naturligvis have sin kiwi :)
Med den alder din datter har nu må hun spise stort set alt. Det eneste du ikke skal give hende er ymer, ylette, kvark og honning og så skal du naturligvis sikre dig at den mad hun får serveres i en konsistens hun kan kapere osv.
Håber ovenstående giver lidt ro og lidt forklaring med på vejen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder