Annonce

Annonce

Svar: Kræsenhed - 5 år, 11 mdr.


15. februar 2010

Alder:
5 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Med den alder din dreng har, så kan man godt stille visse krav. Du kan naturligvis ikke kræve at han skal spise, for vil han ikke, så vil han ikke - men laver I almindelig børnevenlig mad, så kan han naturligvis spise det og gør han ikke det, ja så må han jo et eller andet sted undvære.

Du fortæller at du selv er meget strengt opdraget og lærte at spise hvad der var. For mig er der stor forskel på om man bliver opdraget autoritært, hvor der lægges vægt på lydighed, kontrol og hvis man ikke gør, som der bliver sagt, så falder der en straf - eller om man bliver opdraget myndigt.

Når man opdrager myndigt, så sætter man klare grænser for barnets opførsel, der lægges vægt på at forklare hvorfor det er nødvendigt med regler og man har realistiske forventninger til sit barn.

Netop fordi han har den alder han har, så ville jeg forsøge at tale lidt til hans intellekt. Jeg vil anbefale jer at læse bøger om at spise mad, hvorfor man skal spise og hvad man skal spise. At det er vigtigt for kroppen for at kunne vokse og blive stor og stærk, at kroppen bliver syg osv. hvis ikke den får energi og hvad vi skal bruge energi til. At det er vigtigt for at kunne lege, løbe, spille fodbold osv. Hvis ikke man spiser, så kan man ikke disse ting. Det vil sige at man her godt kan tale med ham om at han skal spise 2 kartofler sammen med sit rugbrød, fordi det er sundt for ham.

Der findes f.eks. en bogserie som hedder "Få det bedre" som er udgivet på Maaholms forlag - jeg kan på deres hjemmeside se at bøgerne i øjeblikket står til 20,- kr. stykket :) I serien findes "Sund Mad", "Ren ...


Annonce

... og Sund", "Brug din Krop" og "Pas på dig selv" - du kan sikkert også låne dem eller andre tilsvarende bøger på biblioteket.

Derudover tænker jeg at det også er vigtigt at tage ham med i køkkenet og lade ham deltage i madlavningen. Det er vigtigt at han er med til at dække bord, fordi det signalerer at det her måltid faktisk er noget I prioriterer og at det skal være hyggeligt. Det er også vigtigt at han er med til at lave maden, skære grøntsager til salat, forme hakkebøfferne, røre i gryden eller panden, piske sovsen osv. Han kan sagtens være med og jo mere han deltager i madlavningen, jo mere interessant bliver maden også at spise.

I kan evt. købe en børnekogebog, som han måske vil finde interessant og tale med ham om, hvad retter han kunne tænke sig at være med til at lave. Hvad der ser lækkert ud, hvad der skal bruges og så skrive indkøbsseddel og også medinddrage ham, når der skal handles.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er heller ikke noget i vejen for at I sætter jer ned en dag uden for måltiderne og taler med ham om, at I bliver bekymrede, når han ikke vil spise. At I bliver kede af det og at det er vigtigt at han spiser og at I er nødt til at have lidt regler for, hvordan det skal foregå hos jer. Spørg ham, hvordan han selv har det med at skulle spise, hvordan han selv oplever det. Lyt til ham og se om I kan finde ud af, hvad hans vægring mod mad handler om og lav så aftaler som I alle kan blive enige om. Tal også med ham om, hvad I så skal gøre, hvis aftalerne ikke overholdes.

Jeg tænker at I kommer længst hos jer, ved at medinddrage ham og tale til hans alder.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Røgede fisk og børn

Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.

- Vær opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce