Annonce

Annonce

Svar: Spisning - 7 mdr.


15. februar 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mille

Tak for dit brev, din fine beskrivelse og dine tanker :)

I har ikke passeret "det åbne vindue", I er midt i det og det ser jeg blandt andet ved at din dreng meget gerne vil sidde med noget i hånden og selv gumle på mad. Denne interesse for selv at være med og putte i munden og smage, skal du udnytte og det vil være rigtig godt, at du starter hvert måltid på dagen med at give ham noget i hånden. På den måde vil han blive opmærksom på at det er spisetid og være mere klar, når du så kommer med skeen.

Derudover skal han have mad som smager af noget og du skal give ham så meget variation som muligt. Jo mere forskelligt jo bedre er det. Du må gerne variere mellem færdiglavet og hjemmelavet mad, netop for at få variationen ind så meget som muligt.

Du skal ikke have maden stående fremme hele tiden og nøde ham hver gang i går forbi en tallerken .. :) men det er vigtigt at du følger en helt fast plan for dagen. Det er vigtigt at han til bestemte tidspunkter, som passer med de tider hvor vi andre normalt spiser mad, sættes i sin høje stol, får mad i hånden efterfulgt af skemad. Du skal i første omgang ikke bekymre dig om hvor meget der glider ned, det der er vigtigt er rutinen og genkendeligheden omkring måltiderne og at det at spise forbindes med noget hyggeligt og rart.

Det er også super vigtigt at du får skruet gevaldigt ned for amningerne. Sålænge din dreng ammes så meget som han gør nu, får du ham ikke til at spise. Han har kun brug for at blive ammet 4 gange i døgnet, ammer du ham mere, så får han så meget mælk, at det fjerner lysten til skemad. Du er derfor nødt til at stoppe med at amme hele natten.

De 4 amninger skal naturligvis være fordelt over hele døgnet så han ikke mangler noget og det er her også vigtigt at han tilbydes skemad først og amning efterfølgende. Ligesom amningerne naturligt ligger på faste tidspunkter, på samme måde som maden gør det.

En plan for ...


Annonce

... dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Starter med lidt frisk frugt at sutte på og suppleres med havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud) og frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 11.30-12: Starter med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på og der følges efter med grøntsagsmos med kød eller fisk (det kan være hjemmelavet eller mos fra glas), vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han har taget

Eftermiddag 16: Starter med lidt frisk frugt i hånden og der følges efter med en portion flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes lidt brødskorper, en kartoffelbåd, agurk eller lignende at gumle på og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Udgangspunktet er jeres mad, det kan være lidt ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle der moses med grøntsager og sovs, lidt laks fra ovnen osv. Maden må gerne smage af noget og være almindelig krydret, mad med sovs er ofte et hit. Vand af kop

Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20, puttes i sin egen seng.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig. Sover i sin egen seng om natten.

Som du kan se ligger de 4 amninger fordelt over hele døgnet og skemaden og mad i hånden i en helt fastlagt plan for dagen. Det er vigtigt at du forsøger at følge dette, for at få din dreng til at spise. Hold som sagt fast i at det ikke er mængderne der er vigtige lige nu - for mig er det uden betydning om han spiser 3 skefulde eller 1 dl. Det vigtigste er rytmen og det at han begynder at få fornemmelsen for at skulle spise skemad. Og den kommer, hvis du holder mælkeindtaget nede og følger ovenstående plan :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce