Annonce

Annonce

Svar: Skal hun have bryst både når hun står op og igen inden hun sover?


15. februar 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære bekymrede mor

Med den alder din datter har nu, vil det være en rigtig god idé at arbejde på 3 lure i løbet af dagen. Du skal regne med at hun samlet set har behov for at sove 15 timer i døgnet, fordelt med 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten. Nogle børn sover mere om dagen og dermed kortere nattesøvn, andre børn sover en lidt længere nattesøvn og mindre om dagen og det er helt okay.

Det er en god idé at amme hende inden hun skal sove og det er det af flere årsager:

For det første giver det barnet en naturlig ro i kroppen. Den tætte og nære kontakt, hud mod hudkontakt stimulerer oxytocin, som får barnet til at slappe af. Derved kan barnet bedre overgive sig til søvnen.

For det andet, så sover vi bedst når vi er mætte. Det er lidt følelsen af at 'trænge til at slå mave på sofaen' efter at have spist en 3-retters middag, som mælken kan give barnet.

For det tredje, så giver det barnet en længere søvn. Hvis barnet er fyldt rigtig godt op med mælk inden det puttes vil det naturligt kunne sove længere inden det vågner og har brug for mælk igen. Når man ammer lige når barnet vågner og hvis barnet så er vågen i et par timer og derefter puttes igen uden at få mælk, så vil barnet naturligt ikke kunne sove ret længe, før det atter melder sig og er sulten. Barnet skal jo normalt ammes hver 3-4 time.

For det fjerde, så hænger amning inden søvn rigtig godt sammen med skemad, når det bliver aktuelt. Det vil give bedre plads i maven til begge dele og give en bedre rytme for dagen, hvis man giver barnet skemad, når det vågner af en lur, vand af kop samme med maden og så ammer inden barnet skal sove igen.

Hvis du oplever at din mælkemængde daler og at din datter ikke virker til at få helt nok, så kan det være en god idé i et par dage at amme hende både når hun vågner af en lur og inden hun skal sove igen. Ved at amme hende fra begge bryster mellem hver lur, vil du få øget din mælkemængde. Men hvis du oplever at du har mælk nok og du synes amningen fungerer rigtig fint, så vil det være udmærket at forsøge en rytme, hvor hun vågner, pludres lidt med, leger lidt, skiftes og ammes - inden hun så puttes igen.

Det vil naturligvis være sådan at hun en gang imellem vågner efter at have sovet 3 timer, så vil hun naturligvis være sulten og have brug for mælk når hun vågner. Her skal du så lægge hende til og det vil være fint, at du så her også lægger hende til modsatte bryst inden hun så skal sove igen. Mælken består af flere dele og det betyder at hun måske vil starte med at spise rigtig godt og 'tømme' brystet og når du så lægger hende til inden hun skal sove, så dier hun måske kun 1-2 minutter, får en mere vandholdig mælk, som slukker tørsten og vil falde roligt i søvn. Når hun så skal have mælk næste gang, så skal hun ...


Annonce

... have fra det bryst, hvor hun kun tog toppen sidst.

Man er nødt til at være lidt fleksibel omkring amning og netop opfatte det som et tilbud om både mad og væske, og stole på at barnet så selv kan regulere sit behov - alt efter om det er sulten eller tørstig :)

En plan for dagen vil normalt se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre i mors seng

vågner evt. med en lille ekstra amning

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes og puttes til 3. lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Ammes efter behov - spiser ofte hyppige små måltider om aftenen og fylder sig ekstra op til natten. Puttes til natten med amning

Sen aften: Ammes

Midt nat: Ammes. De fleste børn har brug for amning kl. ca. 03 i denne alder.

Når du putter hende til lure og om aftenen, vil det være rigtig godt at indføre små ritualer. Det er f.eks. at skifte hende, ren ble, amme hende og putte hende med en sut og en klud og lidt beroligende ord og kærtegn.

Det er naturligt at hun protesterer, når hun lægges fra en varm favn ned i en kold seng. Nogle har derfor glæde af at lune sengen lidt ved f.eks. at bruge flonelslagner og har glæde af at svøbe barnet. Det at være svøbt vil give hende en fornemmelse af at være omsluttet men det vil være af et klæde og ikke af dine arme.

Når I lægger hende fra jer, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.

Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun er stadig svøbt og hun har sin sut og sin sutteklud. Hun tages altså fra brystet stille og roligt og brystet erstattes af sut og klud. Put hende stille og roligt fra favn og ned, hvor hun skal sove.

Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Hvis hun ligger i liften, så sving den lidt, ligger hun i barnevognen så tril den lidt, ligger hun i seng, så hold dine hænder op hende og lul hende til ro.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce