Annonce

Annonce

Svar: Motorisk urolig under søvn (del 2)


11. februar 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Janne

Det er godt at jeres datter er blevet undersøgt og behandlet, men naturligvis frustrerende at der ikke er enighed om hvad der er galt ... Godt er det dog, at i mærker en lille fremgang, i hvert fald er jeres datter begyndt at sove bedre om dagen og det er rigtig godt, det er jo et skridt på vejen i den rigtige retning! :)

Jeres datter viser et stort behov for tryghed, nærhed og fysisk kontakt. Det er helt naturligt for hendes alder og udvikling og jeg vil derfor foreslå jer at koble hendes seng til dobbeltsengen. Det vil sige fjerne tremmerne fra den ene side og koble hendes seng med jeres. På den måde vil du kunne putte hende i egen seng og samtidig lægge en beroligende hånd over på hende om natten, uden at du behøver stige ud af din seng.

Noget andet man kan overveje i forhold til jeres datter og søvn, var om hun ville have glæde af en slyngevugge. Hun er lige aldersmæssigt på grænsen til at jeg normalt ville anbefale det, men det kunne forsøges - måske kender I en som har en I kan prøve eller måske kan I købe en brugt, så det ikke er så dyrt. Tanken er at hun måske vil falde til ro, hvis hun ligger fuldstændig omsluttet og samtidig kan blive vugget.

En form for hængekøje kan måske også bruges, jeg har på et tidspunkt set at Ikea solgte en til børn ... I kan også overveje om en sovepose ville være en idé, netop fordi det ville hjælpe hende til fysisk at holde sammen på sig selv og dermed sikre at hun ikke ligger og spræller med arme og ben og derved vækker sig selv ...

En overvejelse går også på at det måske er svært for jeres datter at skifte søvnfase. I forhold til hendes alder, så passer det meget fint at hun efter med 30-60 minutters mellemrum skal videre i søvnen og det har nogle børn rigtig svært ved. Der sker ofte det, at barnet spjætter - mororefleksen / faldrefleksen går igang. Det kender vi også fra os selv, følelsen af at man er ved at falde, hele kroppen giver et spjæt. Men hvor vi kan sove videre, så bliver barnet forskrækket og vågner mere op.

Det kan i den forbindelse hjælpe netop at svøbe barnet fordi det at være svøbt i et klæde eller f.eks. ligge i en voksi-pose eller anden form for pose/hule hjælper barnet til rent fysisk at holde sammen på sig selv. Det er altså sværere at spjætte med arme og ben, når man er svøbt og på den måde hjælpes barnet videre og hindres i at vågne helt op.

I skal naturligvis sikre at hun får mælk nok dagen igennem og hun tager i ...


Annonce

... øjeblikket ikke særlig meget på ... :( Det er vigtigt at hun spiser nok, hun skal have 1/6 af sin vægt i døgnet, fordelt på 6-8 måltider. Det vil sige at hun skal spise hver 3-4 time (fra et måltid starter, til det næste begynder). Det er her vigtigt at hun fyldes godt op med mælk fra morgenstunden og at mætheden skabe hele dagen så hun ikke behøver søge ekstra hyppigt om natten, for at få sit behov dækket.

Det er meget normalt for alderen at børn først går til ro for natten kl. 22 og det vil være rigtig godt, hvis I kunne arbejde på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt. Det lyder som om at I er på vej dertil og det er super! Hold fast i det. De fleste bør vil først være ældre, inden man kan regne med en puttetid kl. ca 20 om aftenen :)

Når I putter hende til søvn, så er det vigtigt at hun lige når at følge med i hvor I lægger hende. Start med at give hende mælk, giv hende evt. en sut og en klud at putte med, svøb hende og put hende. Det at være svøbt, uanset om det er i en sovepose, en slyngevugge eller i sin dyne, vil give hende fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når I lægger hende fra jer, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.

Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun er stadig svøbt og hun har sin sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.

Ligge hun i slyngevugge, barnevogn eller andet bevægeligt sted, evt. med brio bedrockers under sengen - så vug hende stille så hun på den måde lulles til ro.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce