Brev:
Motorisk urolig under søvn (del 2)
Kære Helen
Jeg skrev til dig i januar vedrørende vores datter, der vågner ca. hver halve time hele natten igennem, og som derudover er meget irritabel og grædende.
Vi har været til kiropraktor henved 18 gange nu, og du anbefalede at vi fik en henvisning til børnelæge.
Vi har nu haft hende til undersøgelse hos børnelæge, og hun er erklæret sund og rask. Dog er hendes vægtkurve faldende (har taget 450 gram på de sidste 4 uger), omende den endnu ligger inden for normalområdet.
For en sikkerheds skyld, vil de undersøge hende mens hun sover (med elektroder), men de forventer ikke at finde noget sygeligt.
Lægen mente heller ikke, at hendes nakke fejlede noget, og hans personlige holdning var, at han ikke anbefalede kiropraktor ved fødsel med sugekop.
Kiropraktoren siger derimod, at hun IKKE har torticollis, men derimod nedsat bevægelighed i øvre del af nakken. Dette er ifølge hans vurdering nu forsvundet ved vores sidste besøg! Altså hersker der uenighed læge og kiropraktor imellem; men sådan er det jo ofte i sundhedsvæsenet. Vores forvirring er naturligvis nu total.
Men hvorom alting er, så står vi nu på bar bund igen: Hvordan hjælper vi vores datter (og os selv) til mere sammenhængende nattesøvn?
Hun falder relativt let i søvn omkring klokken 22.00 og sover derefter dybt og med afslappede lemmer i cirka 1-1½ time, hvorefter hun resten af nattens søvn er præget af gentagne opvågninger og flaksende arme og ben. Hænderne kører rundt i ansigtet, hun får svedige hænder og river sutten ud pga. bevægelserne.
Hun får mme inden klokken 22.00 og dernæst igen med cirka 3 timers mellemrum.
I dagtimerne sover hun af og til ...
... tungere uden uro i kroppen. En formiddagslur og middagslur (1-2 timers varighed) og en kortere aftenlur omkring klokken 17.00. Tidspunkterne kan dog svinge en del fra dag til dag. Men nattesøvnen ligger temmelig fast og er aldrig før kloken 21.30 tidligst.
Det er altså hovedsagligt natten, der er kendetegnet ved konstant opvågen, hvorimod dagtimerne til dels fungerer bedre.
Det har også altid været om natten, at hun kun kunne sove i vores favn og ikke i dobbeltsengen imellem os. Om dagen kan hun sagtens ligge for sig selv i sin lift.
Er det blot hendes naturlige søvnrytme, der bevirker at hun vågner, hver gang hun kommer op i de lette søvnstadier? Hvordan hjælper vi hende til selv at sove videre ned i den dybe søvn uden vores beroligende hænder på hendes flaksende arme?
Til slut vil jeg nævne, at hun generelt virker utryg, så snart vi ikke holder hende eller er meget tæt på hende. Jeg har opgivet at gå til mor-barn-gymnastik o.lign. da hun græder utrøstelig, så snart jeg lægger hende sammen med de andre småbørn på et tæppe. Alle former for opmuntring, afledning og trøst preller af på hende, og gymnastik bliver der ikke noget af for mit vedkommende. De andre småbørn kan ligge relativt længe og kigge på deres mødre, der bøjer og strækker til musikken, uden at blive ulykkelige, men vores datter vil kun være i arm!
Vi forsøger ihærdigt at vænne hende til at ligge for sig selv på legetæppe o.lign. hvilket går fremad herhjemme, men er uladesiggørelig, når vi er ude.
Hvad stiller vi op? Det er ren totur lige akkurat selv at falde i søvn hver ½ time, for derefter at blive vækket, hele natten igennem.
Med venlig hilsen
Janne
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...
1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....
22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...
8. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.
Lang eftermiddagslur - kortere søvnstræk om natten
Hej Helen. Vores søn på 2 måneder sover i løbet af dagen lure på 1-2 timer,...
Viden om børn:
Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt
Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.
Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.
Som grundudstyr til en nyfødt kan...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire