Svar: Nedtrapning af amning.. altid en kamp, eller ?
Kære Jane
For nogle sker nedtrapningen helt af sig selv. I takt med at barnet spiser mere og mere skemad, fravælger barnet naturligt brystet om dagen. MEN, for andre er man nødt til at gøre en ekstra indsats, her betyder amningen så meget, at barnet tydeligt nyder når mor knapper op i blusen, barnet kan være helt ekstatisk, når amningen er på vej - også selvom barnet forinden har spist masser af mad ...
Det er meget fint at du har fjernet eftermiddagsamningen og jeg synes faktisk at du skal fjerne en af amningerne om natten, som den næste. Ved at bibeholde amningen om formiddagen lidt endnu sikrer du at din dreng får lidt ekstra væske om dagen og derfor bedre vil kunne undvære det om natten. Men når amningen midt nat fjernes, så skal amningen om formiddagen også væk.
Det er altså amningen kl 03 jeg synes du skal prøve at fjerne først og dette skal du gøre ved i første omgang at sikre ham mad og mælk nok hele dagen igennem. Når du ammer ham sen aften, inden du selv går i seng, så skal du sikre dig at han spiser rigtig godt her. Du må her meget gerne amme ham fra begge bryster, så han er fyldt rigtig godt op.
Når han så vågner og søger brystet kl. 03, så forsøger du at undgå amning og i stedet lulle ham videre i søvnen med stillingsskift, beroligende hænder osv. Hvis han kun vil brystet, så giver du ham det, men sørg for at gøre det kortvarigt. Træk brystvorten til dig, lirk den ud af munden på ham og sæt noget andet i stedet - kærtegn, beroligende ord, måden du vugger ham lidt imens han ligger ved siden af dig i sengen osv. så han tilsidst kan beroliges med dette og helt undvære brystet.
Første gange du trækker brystet til dig, vil han søge efter det, så får han det igen, men du gentager hele tiden processen med at fjerne brystet og gøre noget andet som lulle ham i søvn. Tilsidst vil du opleve at han kan beroliges uden at få bryst.
Det er vigtigt at han ikke sover i samme seng som dig og at du ikke ligger med 'mælkebaren' foran ham hele natten. Tag en stram t-shirt på, hvis I er nødt til at sove sammen og prøv så vidt muligt at få ham til at sove i sin egen seng.
Om dagen skal hans ...
... behov for mad og mælk sikres, så du ved at det ikke er et spørgsmål om at få vand og mad at han vågner om natten, men behov for nærhed og tryghed. Det kan du jo sagtens give ham uden at give ham bryst :)
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur og stille og roligt uden at blive ammet her
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med brødskorper osv. i hånden, vand af kop.
Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Powernappen springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være lidt ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle eller lidt laks moset ned i grøntsagerne, en kartoffelbåd, kogte blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20, puttes i sin egen seng
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster, så du er sikker på at han er fyldt rigtig godt op og puttes herefter tilbage i sin egen seng, hvor han så vidt muligt sover til næste morgen tidlig.
At trappe ned i amning behøver bestemt ikke være en kamp, ej heller selvom barnet er glad for brystet. Det handler om at sikre barnet mælk og mad nok hele dagen igennem, så barnet ernæringsmæssigt ikke behøver søge det om natten. Derudover handler det om at give barnet nærhed og tryghed på en nye måde og få skabt nogle nye ritualer, en ny måde at overgive sig til søvnen på. Derfor er det ofte også amningen midt nat der fjernes først og derefter amningen inden formiddagslur og om eftermiddagen. I takt med at barnet lærer at sove uden afhængighed af brystet om natten og om dagen, vil amningen naturligt også lettere blive skåret yderligere ned :)
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvad du kan forvente og hvordan du kommer videre - fortsat held og lykke :)
Fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.