Annonce

Annonce

Svar: Vågen periode om natten


8. februar 2010

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Der er flere ting der kan spille ind på Jonathans opvågning om natten og jeg vil gerne dele mine tanker med dig, så må du selv vælge til og fra, hvad du mener det skyldes hos jer.

Det ene er naturligvis alder og udvikling. Børn i denne alder vil ofte være motorisk meget urolige om natten, rejse sig ved tremmerne, sidde og rokke og sige brummende lyde osv. Det er en fase og ofte skal man forsøge ikke at vise barnet for meget interesse, men i stedet lade barnet finde roen selv. Barnet græder ofte ikke, men er mere småklynkende og altså ikke rigtigt ked af det, derfor kan man nogle gange få barnet tli at sove videre, ved at ignorere det og lige trække tiden lidt, for netop at vise, at der ikke er underholdning på denne tid af døgnet.

Nogle børn vågner også og søger forældrene fordi de føler ekstra behov for tryghed. Det at han nu puttes af barnepige, er adskilt fra dig og far mere og mere, gør naturligt at han søger jer på andre tidspunkter - og det kan gøre at han om natten vågner og søger din kontakt ekstra meget i en periode. Det er ofte et spørgsmål om at amme, - men hos jer lyder det ligeså meget som et behov for at mærke at du er nær og måske vil det hjælpe hvis du i en periode lod ham sove i din seng. Amning lyder han ikke til at have behov for mere, men nærheden kan han jo godt have brug for :)

At han kaster op flere gange om ugen, kan naturligvis også spille ind. Hvis han har problemer med at han danner for meget mavesyre, så står det måske og irriterer hans spiserør og det gør ondt. Derfor vågner han og søger at komme på højkant, fordi det får ham til at slappe af. Du (eller den der putter ham) kan prøve at give ham lidt banan inden han puttes om aftenen, det kan give lidt ro i maven og han må også gerne få lidt mælk af en kop eller lidt vand, når han vågner.

Derudover kan rytmen for dagen også spille ind og det har lidt at sige hvornår han sover om dagen. Du skriver at han ofte sover en gang i løbet af dagen eller 2 lure, hvor sidste lur er en kort lur på måske 20-30 minutter. Sover han en lang lur, sover han ofte 3 timer i træk ...

Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor jeres dreng naturligt sover og perioder hvor han er vågen. ...


Annonce

... En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når han er træt og falder i søvn og varer til han spontant vågner op, fordi han ikke har behov for at sove mere.

Hver søvnfase indeholder perioder hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Ofte ligger dette tidspunkt omkring kl. 03 og det er derfor det ofte er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. på det tidspunkt end det f.eks. er at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.

Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen. Her har vi brug for en powernap og hvis vi ikke får den så klarer vi det ofte med lidt sukker og en kop kaffe, når vi er voksne, hvor børn ofte har brug for en middagslur ... :o)

Men når man ser over et døgn, så er der altså et peak kl. 03/04 om natten, hvor vi sover let og gerne står op, hvis vi skal tisse osv. og det modsatte dyk om dagen kl. 15-/16, hvor vi ofte er trætte og godt kunne have brug for et hvil.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det sker nogle gange, at børn har et søvnmønster, hvor de tydeligt sover lur kl. 15-16 og tydeligt vågner kl. 03-04 og når man vil ændre denne vane kan det, være en rigtig god idé at se på hele dagens rytme og sørge for at barnet ikke sover for sent hele dagen igennem. Al søvn der ligger efter kl. 16 vil nemlig ofte 'æde' af nattesøvnen, enten ved at barnet ikke er til at drive i seng, eller ved at barnet står meget tidligt op - eller nogle gange som hos jer - at barnet har en vågenperiode midt på natten netop kl 03-04.

Du kan derfor godt se lidt på dagens rytme og overveje at hvis Jonathan sover kl. 15/16 eller sover 2. lur senere end kl. 16 at det så påvirker nattesøvnen. Det kunne nemlig også være her forklaringen ligger. I givet fald, vil det være rigtig godt, hvis du kunne prøve at få ham til at sove lidt tidligere og gerne få ham til at sove to lure, så han f.eks. sover formiddagslur kl. 9.45-10.30 og så sover middagslur på måske 1½-2 timer kl. 12-13.30-14 ...

Jeg håber lidt af mine tanker hjælper jer nærmere en forklaring, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce