Annonce

Annonce

Svar: Min datter er begyndt at slå


7. februar 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Din datter er så gammel nu og taler så fint, at hun ikke behøver slå for at få sin vilje eller vise sin frustration. Det skal der naturligvis sættes en grænse for og det er derfor ikke okay at hun tager legetøjet og smider det i hovedet på lillebror.

Når hun gør noget sådan, så skal du reagere med det samme og hun bør få det der hedder en time-out. Det vil jeg komme ind på senere. Først tænker jeg, at det er rigtig vigtigt at I er opmærksomme på at hun lige nu føler lillebror som en stor rival - det er derfor det ofte går ud over ham.

I skal naturligvis sørge for at jeres datter får den opmærksomhed hun har brug for, I skal sikre jer, at hun i forhold til sin lillebror og den jalousi og magtkamp, der kan ligge der, er sikker på at I synes hun er noget ganske særligt. Hun må ikke tvivle på at I elsker hende fordi hun er den hun er. Det at føle at man har værdi, det at føle at der i mors hjerte er en ganske særlig plads til en fordi man er den man er - det giver selvværd og har man selvværd, så kan man klare rigtig meget og vil også bedre kunne finde roen i sig selv, når verden går en imod.

Det er vigtigt at I ikke skælder hende for meget ud eller stiller for store krav. Når man er god til at tale og sætte ord på sine tanker og følelser som du skriver, at jeres datter er, så kan man hurtigt komme til at forvente lidt for meget af hende og stille lidt for mange krav. Hun forventes måske at kunne tage flere hensyn end hun reelt er i stand til og når det så er svært for hende, så får hun måske skæld ud - hvor hun i stedet skulle mødes og have mere forståelse ...

Prøv generelt at tale stille og roligt med hende, og bed hende lade være med at smide med tingene. Sæt jer ned sammen med hende og se om I kan tale lidt om reglerne for, hvordan det er at være hjemme hos jer. Prøv om I kan få hende til at sætte lidt ord på, hvad der sker, når hun bliver sur og gal og smider med tingene og se om I derved kan undgå at det kommer så vidt. Det er godt, hvis man kan komme tingene lidt i ...


Annonce

... forkøbet nogle gange.

I skal tale med hende om at der er regler i jeres hjem, ikke kun for hende, men også for jer og for lillebror. Tal med hende om at det er helt okay at hun synes lillebror er irriterende nogle gange, I skal legalisere dette, men tal også med hende om hvordan man så må sige fra på en anden måde end at skubbe, slå ham eller smide legetøj i hovedet på ham.

Fortæl hende at hun må komme til jer og bede om hjælp, når det bare bliver for meget. Og så må I tale med hende om at I måske nogle gange er nødt til at bruge en time-out.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Time out bruges normalt kun, hvis en rolig advarsel til barnet ikke har været nok, eller hvis barnet har gjort en anden bevidst ondt. Time-out anbefales normalt også kun til børn fra 5 års alderen og så siger man at den tid barnet er på værelset bør max være 1 minut antal år barnet er. Altså et barn på 5 år, kan blive sendt på værelset i 5 minutter. Samtidig skal man så også være lige uden for døren, så barnet ved at man stadig er der.

Når barnet sættes på værelset skal det have en forklaring: "Jeg sætter dig herind fordi du smed legetøjet i hovedet på lillebror. Man må aldrig gøre noget, som gør ondt på andre". Jeres datter skal altså mærke at her gik hun tydeligt over stregen. I har talt om at det ikke er okay at reagere sådan, at hun skal hente jer, når hun har brug for hjælp osv. og man må ikke gøre noget der gør ondt på andre. Når man gør det, så kan man ikke være sammen, så må man være for sig selv et øjeblik indtil man kan finde ud af at være sammen igen.

Men husk at fordi hun stadig er så lille som hun er, så er det begrænset, hvor meget I kan forlange og hun vil stadig reagere meget impulsivt og vil ikke kunne overholde særlig mange aftaler. Husk på at hendes reaktion mod lillebror måske skyldes at hun mangler jeres opmærksomhed og at I måske stiller lidt for store krav. Husk på at hun skal føle at hun har værdi, at hendes selvværd skal styrkes - alt dette skal være i orden, før I begynder at give hende time-out.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce