Annonce

Annonce

Svar: Væskeindtag og forstoppelse


5. februar 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære urolige mor

Det er dybt frustrerende at have fornemmelsen af at ens barn har brug for mere væske og han så ikke vil have det .. jeg kan godt forstå du bliver urolig og naturligvis skal du tages alvorligt.

500ml i døgnet er ikke meget i forhold til hans alder og størrelse, men det er også vigtigt at se på hvordan han trives. Her er det naturligvis vigtigt at hans mave fungerer, at han tager på og at du oplever at han tisser og har våde bleer. Min bekymring går på at du ikke føler han har disse ting - han skal ikke have tørre bleer og jeg synes du skal tale med lægen om hvad et minimumsindtag skal være. Ellers må I indlægges og man må finde ud af, hvorfor han ikke indtager mere.

En logisk forklaring er dog forstoppelsesproblemer. Det er ikke usædvanligt at børn med forstoppelse indtager for lidt væske - det er meget logisk, når maven stopper føler man ikke lyst eller trang til at fylde mere derned. Det kan også forklare afvisningen af flaske, at jeres dreng egentlig gerne vil, men når han så har drukket 20ml, så presser det fordi der ikke er hul igennem og så afviser han - på trods af at han reelt har brug for det ... :( Det er en ond cirkel, for jo mindre han indtager, jo mindre kan der jo også komme igennem og jo mere hård mave får han.

Han må gerne få movicol, når lægerne har ordineret dette, men naturligvis ikke i ubegrænsede mængder ... Du skal dog ikke være bange for at han bliver afhængig, lige nu er det vigtigste at få gang i den mave, fordi det vil påvirke hans indtag af ...


Annonce

... mælk.

Prøv om skift mellem forskellige slags mme kan hjælpe. Nogle gange virker det at give en anden slags og give en ny smag. Du kan prøve med den syrnede grønne MME fra Beauvais eller prøve med NAN H.A. for at se om det hjælper ham lidt. Movicolen går jeg ud fra at du også giver i en flaske med kogt vand. Så får han også ekstra væske der.

Giv ham også gerne frugtmos af forskellig slags for at se om det kan sætte maven lidt igang. Du kan også prøve at købe nogle af de færdige grødprodukter som er tilsat probiotica, som kan have en gavnlig effekt på maven.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hjælp ham også med at blive mobiliseret - han skal bruge sig selv, sparke med benene, trille, dreje, du skal cykle med hans ben osv. for at sætte gang i maven. Hvis han ligger for stille, dur det ikke - jo mere han bevæges, jo bedre virker hans mave også.

Det lyder som om at han spiser sine flasker godt, hvis han får dem i søvne. Du kan forsøge om du kan få ham til at drikke mere aften og nat, så han ikke indtager 150ml men i stedet indtager 180-200ml hver gang. Du kan også forsøge at give ham flaske i løbet af dagen, når han sover, for at se om du derved kan få en ekstra flaske i ham midt på dagen.

Prøv evt. med en flaske med større hul i flaskesutten eller flere huller - f.eks. en flaske beregnet til vælling, for at se om han drikker mere, hvis det løber lidt hurtigere. Men vigtigst af alt er det nok at holde gang i maven, så længe hans mave ikke fungerer, får du ham ikke til at indtage nok.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce