Svar: Hjælp til god soverutine
Kære Familien Bruun
Det er et meget fint ritual I har, med godnatmælk, børste tænder og derefter i seng. Den ændring I skal lave nu er at putte ham i egen seng på eget værelse i stedet for i forældresengen i soveværelset. Ritualet er altså til at begynde med det samme :)
Han skal naturligvis være tryg i sin seng og ikke forbinde sin seng med noget ubehageligt og noget som ikke er rart. Det er samtidig vigtigt at medtænke at det ikke er synd for jeres dreng at skulle sove i sin egen seng. Det er helt naturligt og helt fint at lære ham det, men i og med at han aldrig har gjort det før, skal I naturligvis gøre overgangen så god som muligt.
I kan overveje om han har brug for en puttebamse, sutteklud eller andet, som substitut for at ligge sammen med mor. Det er forskelligt, hvad børn tager til sig, men ofte vil noget blødt, der dufter af mor eller far være en god ting. Det kan f.eks. være en aflagt t-shirt eller lignende, som man har sovet i.
At skulle gå i seng og skulle overgive sig til søvnen betyder adskillelse fra jer forældre, og det er meget svært for små børn. Det er svært for jeres dreng fordi han ikke er vant til det, men også fordi han udviklingsmæssigt er igang med at øve sig i at gå og rent fysisk øver sig i at adskille sig fra jer. Ligesom han om dagen også skal vende sig til at være væk fra jer, fordi han nu passes ude.
Det er en god idé, at putterutinerne foregår i det værelse, hvor han forventes at sove. Hvis I vælger at læse godnathistorie, så gør det på værelset ved han seng, så han lærer at se frem til den stund, hvor man opholder sig der. Hvis I læser godnathistorien i stuen, så er der en risiko for, at han oplever det at skulle i seng som noget ubehageligt. Man forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng. Man signalerer derved, at nu slutter det dejlige, og i stedet starter "den forfærdelige" separation.
I kan godt bibeholde ...
... rutinen som den er med mælk, børste tænder osv. og derefter gå til værelset, hvor han så skal puttes. Han kan evt. starte med at få læst en historie på skødet, derefter kan kan komme over i egen seng, hvor I så læser lidt videre, evt. læser en ny historie eller bare sidder hos ham - alt efter, hvad I fornemmer han har brug for. Da han har problemer med refluks, så læg en hovedpude under hans madras så hele madrassen løftes i hovedenden.
Hvorvidt I skal læse, synge, holde i hånd osv. afhænger helt af hvordan han reagerer, når han bliver lagt i sin seng og her må I forsøge jer lidt frem. Som udgangspunkt skal han ikke græde sig i søvn, men lidt gråd kan ikke altid undgås og det I skal vurdere er hvad gråden handler om.
Hvis han græder fordi han er utryg og bange og ikke tør være på sit værelse i sin seng, så er I naturligvis nødt til at tage ham op, betrygge og berolige inden I putter igen eller evt. venter nogle dage for at se om han så er mere parat.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han græder fordi han protesterer over at skulle sove nu, synes det er hyggeligt at lege og være sammen med jer og der således er mere tale om lidt protestgråd end ulykkelig gråd, så er der ikke noget i vejen for at I lader ham blive i sengen, beroliger, forklarer ham at det er sengetid nu, at I er der passer på ham, at der ikke sker noget sjovt osv. at han roligt kan lægge sig til at sove. I skal naturligvis sikre jer at puttetidspunktet er rigtigt.
Det kan være udmærket med en lille natlampe, som lyser svagt og behageligt, ligesom det kan være fint at have døren til værelset åben. Det gør det lettere for alle at orientere sig og han vil kunne høre at I er der og at han ikke er forladt, når I går ud :)
Hvem der skal putte - tja, det afhænger helt af hvordan I tror det vil fungere bedst. I kan vælge den ene af jer, eller I kan skiftes lidt og se hvordan det går bedst :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barnløshed
De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.
Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.
Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.