Annonce

Annonce

Svar: Urolige nætter og for lidt mad?


1. februar 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Hvis din dreng kun drikker 400ml mme dagligt og derudover lidt vand af kop, så er der sandsynligvis en sammenhæng mellem hans opvågninger om natten og det at han må være tørstig og have brug for mere ...

En plan for dagen til et 7 måneders barn ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde, store både af blommer, fersken eller lignende. vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes en lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden som om formiddagen, vand af kop. Evt en ekstra flaske her, men ofte forsvinder flasken om eftermiddagen i 7 måneders alderen.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og mere og mere udgangspunkt i jeres mad, det kan være lidt sovs der hældes over mosen, lidt ris der blandes i, lidt kogte blomkål, broccoli eller en kartoffelbåd som han selv sidder og tygger sig igennem, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske som indtages mere eller mindre i søvne og herefter sover han videre til næste morgen tidlig.

Det betyder lige nu ikke så meget om han spiser ½ eller 1 dl. grød eller mos, det vigtigste er at du hele dagen igennem sørger for at give ham små måltider og også mellemmåltider og noget han selv kan sidde med og tygge på, opbløde med spyt og gnaske sig igennem. Det styrker ham mundmotorisk og skulle gerne øge hans lyst til at spise mere på sigt :)

Du skal også prøve at give ham både færdiglavet og hjemmelavet mad og ikke fokusere så meget på ...


Annonce

... om det er det ene eller det andet. Det vigtigste er at han spiser!

Og så er der også en anden ting som er ret vigtig, det er det der med at han får flasken at sove på og at han spiser mest når han halvsover... Her er du naturligvis nødt til at finde en balance imellem at give ham mælk og få ham til at drikke det og også at han skal lære at sove uden at have flasken i munden ...

Vi vågner alle sammen mange gange hver nat, sikrer os lige at alt er som det var da vi faldt i søvn, skubber dynen af, trækker dynen op, putter os ind til vores ægtefælle osv. Din dreng vågner også om natten og sikrer sig at det hele er som det skal være (ubevidst) og hvis han der mærker en ændring, så vågner han mere op og bliver urolig. En ændring kan f.eks. være at flasken er væk, hvis han forbinder det at overgive sig til søvnen med flasken.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er altså noget vigtigt i at han får flasken og slipper den og falder i søvn uden at den er i munden. Hvis han konsekvent sover hver gang han får flaske, så kan det være derfor at han gentagende gange vågner op og virker urolig...

Balancen består så i at få givet ham mælk nok og samtidig få ham lært at sove uden at flasken behøver være i munden. Det er ikke let, når man har en dreng, der spiser meget lidt og som helst ikke vil have flaske i vågen tilstand. Derfor arbejder tiden også for jer, men det er nogle overvejelser du er nødt til at tage med dig :)

Det samme gælder, hvis du f.eks. giver ham sutten hver gang han vågner om natten. Det vil gøre at han begynder at vågne hver gang sutten falder ud ... Derfor er det vigtigt at han lulles videre i søvnen uden afhængighed af hverken sut eller flaske men i stedet med beroligende ord, stillingsskift, måske en sutteklud og kærtegn.

Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce