Annonce

Annonce

Svar: Lidt forskelligt, mest mad


31. januar 2010

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Conrads mor

Først, rigtig dejligt at høre at du venter dig igen - stort tillykke med det og så lyder det som om at I har det rigtig godt og trives alle sammen :)

Conrad bør få 400ml mme dagligt indtil han er 12 måneder gammel, for at være dækket ind med jern. Det vil være fint at give ham 2 flasker dagligt og derudover supplere med mme i grøden du laver til ham, for på den måde at øge hans indtag lidt mere. De to flasker ligger ofte aften og sen aften eller aften og tidlig morgen og flaskerne om dagen forsvinder helt.

Hvis han ikke får 400ml så bør du i princippet give ham jerntilskud ved siden af ... Det kan dog have noget at sige hvad type mme du giver ham. Sundhedsstyrelsen i DK anbefaler nemlig 400ml mme uanset om man giver type 1, 2, 3 eller f.eks. giver vælling og der kan være meget stor forskel i jernindholdet i de forskellige produkter. Et barn skal måske have 400ml af type 1 for at få samme mængde jern, men kan måske nøjes med 300ml type 3 og få det samme ... Bare en tanke du kan tage med dig på vejen.

I 1 års alderen overgår han til at drikke mælk af kop og spise lidt yoghurt om eftermiddagen. Derudover skal han naturligvis have mælk via maden, spise ost, sovs osv. som også er kilde til kalk. Det anbefales at man giver letmælk (1,5% fedtindhold) i 1-3 års alderen og hvis han samlet set får mellem 350-500ml dagligt, så er han dækket rigtig fint ind. Det svarer ofte til et glas mælk morgen og aften og så mælk via maden.

Hvis du synes han spiser for ensidigt og du gerne vil supplere med ekstra vitaminer, så kan du gøre det. Det er her vigtigt at give en multivitaminpille, som kan knuses eller knækkes i kvarte, så han ikke får den galt i halsen.

Det er fint at fortsætte med fedtstof i grøden om morgenen ligesom han også stadig skal have smør på brøddet, spise sovs, federe ostetyper og som sagt drikke letmælk og også spise surmælkesprodukter af letmælkstypen. Fedtindholdet nedsættes, men forsvinder ikke og han skal ikke spise fedtfattigt.

Det er fint at du bruger "livets olie", men det er vigtigt at du også giver ham andre former for fedtstoffer. Medtænk også vigtigheden i at give ham fisk af forskellig slags. Der er mange sunde ting i fisk, som man kun kan få ved at spise rigtig fisk - det kan være makrel i tomat, tun, torskerogn, rejer, muslinger eller andet du giver ham.

Frugt et par gange dagligt er en rigtig god idé, det er en fin måde at få ekstra ...


Annonce

... vitaminer på :)

En plan for dagen ser således ud:

Morgen: Havregrød lavet med mælk og lidt fedtstof eller mme, mælk (sødmælk eller mme) af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt evt. lidt frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost: Fiberholdigt brød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med kogte grøntsager som ærter, majs og gulerod, stykker af frikadelle, godt kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg osv. Vand af kop.

Middagslur

Eftermiddag: En lille portion neutral yoghurt med revne æbler, banan, lidt mysli (uden honning og chokolade) eller lignende, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød og fiskeretter, retter med sovs, grøntsager osv. Maden skal smage af noget og tager udgangspunkt i jeres mad. Mælk (sødmælk eller mme) af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid, lavet med mme eller sødmælk.

Flaske og puttes til natten

Tilbydes flaske igen sen aften eller tidlig morgen, som det passer bedst ind i rytmen og for at han kan sove godt om natten :)

Med hensyn til at blive storebror, så er han jo så lille at det er begrænset, hvor meget du kan forberede ham. Han er også så lille at han naturligt ikke vil kunne klare sig alene, han vil stadig have rigtig meget brug for din hjælp - hvilket kan være rigtig hårdt, men jo også er noget positivt, fordi du netop ikke kommer til at sige "nu må du lige selv ...!" for det kan han af gode grunde ikke :)

Hvorvidt han skal være ude eller hjemme afhænger lidt af hvordan du har det bedst. Man kan godt tale for at sende ham i vuggestue, hvis han er kørt godt ind inden den lille kommer. Det at være der, kan nemlig være et frirum, det kan være stedet hvor alt er som det plejer at være og det kan gøre at han føler det rart at komme af sted - hjemme vil det hele jo være anderledes fordi der er kommet en baby til, som han skal konkurrere imod.

Der er dog også noget godt i den mulighed at begge børn kunne være hjemme og at du kunne få aflastning af en Nanny. Hvis de fleste børn er hjemme og passes hjemme, så er der jo sikkert god mulighed for at hun kan tage med ham ud og møde andre børn og at I på den måde alligevel ville få lidt fritid hjemme, du og den lille ny ... Så man kan tale godt for begge dele, det afhænger lidt af hvordan situationen er / kulturen er i det land I bor :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce