Svar: Vågner for tidligt - 18 mdr.
Kære Mette
Ligesom voksne kan være A eller B mennesker, så kan børn også have en rytme, hvor de enten står meget tidligt op eller går sent i seng. Hos børn kalder vi det Ugler og Lærker :)
Ugler (B): kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, aktive, effektive – der tænker de bedst, der arbejder de bedst.
Lærker (A): Falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...
Jeres søn er ganske givet en Lærke, han er super frisk om morgenen og så tidligt i seng om aftenen. Jeg er dog enig med dig i at kl. 04/05 er meget tidligt og det at her ganske fornuftigt at arbejde lidt på, om han kan sove bare en time mere om morgenen ...
Når man skal ændre på en rytme, hvor barnet vågner tidligt, så er man nødt til at se på hele dagens rytme. Mange forældre forsøger naturligt at putte barnet senere i seng, men oplever at barnet bare vågner ved samme tid - det hjælper ikke noget, tværtimod, barnet sover ofte ikke længere.
Jeres dreng har en fin rytme umiddelbart, men sover dog en forholdsvis lang middagslur. Spørgsmålet er derfor om man kunne afkorte hans middagslur med en time og så satse på at han ville begynde at indhente den manglende time om morgenen. Hvorvidt dette lykkes afhænger samtidig også at hvor sent/tidligt i putter ham om aftenen, det kunne være udmærket at forsøge at putte ham bare ½ time senere end I gør lige nu.
Mit forslag er derfor at I prøver at putte ham til middagslur kl. 12.30 og kun lader ham sove til 14.30. Så han kun sover 2 timer til middag eller alternativt putter ham mellem 13-15, dette især, hvis han har sovet på vejen til dagplejen også. Samtidig med dette skal I så prøve at trække puttetidspunktet om aftenen lidt, så han puttes kl. 19.30 i stedet for kl. 19. Ved at ændre lidt i både dagssøvn og ...
... puttetidspunkt kan I være heldige at få en times søvn mere om morgenen.
Det er også vigtigt at I ikke giver ham mælk eller mad kl. 04/05, da han så naturligt vil vågne op fordi han føler sult på dette tidspunkt. Hvis han skal have noget, så giv ham lidt vand og en tallerken med lidt kiks ved siden af sengen og lad ham selv tage dette, hvorefter han så måske vil prøve at putte sig lidt igen ... Men ellers skal morgenmaden ikke serveres for tidligt, netop for at strække behovet for mad så længe som muligt og dermed også trække søvnen.
I skal naturligvis også sikre jer at han får mad og væske nok dagen igennem og derfor sover godt om natten og det vil være rigtig godt at indføre en godnatgrød at sove på, som en del af putteritualet. Han får altså ikke længere flaske, men en kop mælk og en grød.
En dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, mælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop
Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleret med kogte pastaskruer, rejer, hårdkogt æg, frikadelle, kogte grøntsager - evt lidt råkost osv. Vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til middagslur - evt. med en kop mælk. Sover max 2 timer.
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, banan, rugbrødsdrys, mysli eller lignende, ½ bolle med smør og ost, frisk frugt i hånden, vand af kop
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød og fiske retter, grøntsager, sovs af forskellig slags, mælk af kop.
Godnatgrød indgår som en del af putteritualet, mælk af kop og puttes til natten
Maden har naturligt stor betydning for søvnen og søvnens kvalitet og det er vigtigt at han spiser godt hele dagen igennem, for at kunne sove godt om natten. Han skal stadig have mange små måltider og spise masser af kød, fisk, grøntsager og grovere brødtyper.
Det er vigtigt at søvnen om dagen holdes på et minimum, hvis I vil sikre jer en længere nattesøvn, det kræver altså at han så vidt muligt ikke sover om formiddagen eller at han vækkes fra sin middagslur ...
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Flyverdragter til børn
Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.
Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.