Svar: Ofte utilpas - ændre rytme?
Kære Line
Der er ganske givet en sammehæng mellem din datters rytme og pylren i løbet af dagen og det ville sandsynligvis være rigtig godt for jer begge, hvis hun ville sove lidt videre om morgenen efter amningen kl 6 så dagen ikke startede helt så tidligt. Derfor er det en rigtig god idé at du fortsat tager hende over i din seng, ammer hende liggende og håber lidt på at hun en dag, så vil sove lidt videre.
Det er på samme måde også rigtig fint at du prøver at putte hende lidt senere til formiddagslur og gerne lidt senere dag for dag. Ved at flytte hendes putte tidspunkt med 15 minutter dag for dag kan du opnår det du ønsker at hun begynder at tage en formiddagslur i stedet for en morgenlur.
Men det er her vigtigt også lige at nævne, at din datter sover en del i løbet af dagen. Når man ser på hendes samlede søvn, så sover hun det hun skal i forhold til sin alder, men hun sover ofte næsten 5 timer om dagen og 10 timer om natten og det der kunne være ønskeligt var måske, hvis hun om dagen kunne nøjes med at sove 3½ time og om natten kunne sove 11½ time. På den måde ville hun så kunne sove til kl. 7-7.30 i stedet for som nu, vågne meget tidligt.
I takt med at du prøver at putte hende senere og senere, så er det også en god idé at du forsøger at holde fast i at hun ikke sover meget længe om dagen. Derfor kan det være nødvendigt at vække hende fra hendes lure. Det er naturligvis svært for dig at gøre, når du oplever hende pivet og til at have brug for søvnen, men det er nødvendigt hvis du vil ændre på hendes rytme ... :)
En plan for dagen, som du kan arbejde hen imod, ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng (jvf. ovenstående plan)
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop. I den ...
... periode, hvor du forsøger at flytte morgenluren til en formiddagslur gives måltidet først efter lur. I takt med at hun kan puttes senere og senere, gives det før formiddagslur.
Ammes og puttes til formiddagslur 9.30-10 sover en time.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur kl. 13. Tidspunktet for denne lur ændrer sig naturligt også i takt med at tidspunktet for formiddagslur ændre sig, så hun fremover puttes et sted mellem 13-14. Sover her dagens længste lur - 2-2½ time
Eftermiddag 16: Ammes og tilbydes også her lidt frugtmos og frisk frugt som om formiddagen, vand af kop.
Powernapper evt. 20-30 minutter, men denne lur forsvinder ofte her i 6 måneders alderen
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk osv. i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og begynder at kunne sove 5-6 timer til næste morgen tidlig uden at få mælk.
Det kan altså godt lade sig gøre at ændre på din datters rytme, så hun begynder at sove længere om morgenen. Det betyder at du skal gøre hendes nattesøvn længere ved at afkorte hendes dagssøvn og samtidig også arbejde på 2 lure + en evt. powernap om dagen, der ligger hensigtsmæssigt og passer til hele familiens rytme.
Jeg tænker derfor ikke at der er noget galt med din datter og at du skal opsøge en læge - for mig at se har din datter en rytme, som måske skal ændres lidt, for at I alle trives lidt mere :)
Mere mad i hånden, jvf. planen, vil naturligt også være interessant for hende. Der skal ske noget nu og hun skal være mere aktiv i sine vågne perioder :)
Håber ovenstående plan viser dig hvordan - rigtig meget held og lykke :) Fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Omega-3 til gravide
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).
Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.
Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.
Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.