Annonce

Annonce

Svar: Vågner når han bliver puttet og putteritual


25. januar 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tvillingemor

Tak for dit brev og velkommen til :) Jeg kan se at du har læst nogle af mine tidligere svar og allerede bruger nogle af mine råd - dejligt :)

Det er en meget fin rytme dine dreng har, den er lige efter bogen og det er helt normalt at de har en længere vågenperiode og går lidt sent i seng. Det hører alderen til og det ændrer sig i takt med at de bliver ældre.

At deres rytme stadig ændrer sig meget og de derfor nogle gange sover lidt mere og andre lidt mere, hører også med. Det ændrer sig også hen af vejen, ofte i takt med at de begynder med skemad i løbet af dagen, de gives på nogenlunde faste tidspunkter og vil stille og roligt også påvirke deres indre ur - vi føler sult på det tidspunkt hvor vi plejer at spise og vil derfor normalt ikke kunne sove her :)

Jeg synes derfor ikke du på nuværende tidspunkt skal vække dem, fordi de sover ½-1 time længere nogle gange. De vil sandsynligvis selv regulere dette ind og sove mindre til næste lur eller gå lidt senere i seng den dag ... men det er okay og rytmen må stadig godt variere lidt. Det vigtigste er at de virker glade og tilfredse og til at trives og det lyder sådan hos jer.

Med hensyn til putteritual, så er det helt rigtigt at du forsøger at få dem til at sove i sengen, så de flyttes fra favn og ned i seng imens de lige registrerer hvor de bliver lagt. Men jeg kan godt forstå problematikken med at få to til at sove samtidig, når du skal stå med dem alene og derfor kan det være udmærket at arbejde på at de måske lægges i sengen lidt før. En mulighed kunne være at give dem flasken i sengen ... lidt ligesom hvis man ligger ned og ammer dem i søvn.

Sengen skal eleveres i hovedenden så ...


Annonce

... de ikke ligger helt fladt af hensyn til trykket i ørerne, når de får flaske, men du kan godt prøve at give dem flasken der hvor du ønsker de skal sove. På den måde oplever de ikke at blive flyttet fra favn til seng og det kan gøre at også Rasmus bliver i stand til at sove videre af sig selv. Nogle børn vågner dog også op for lige at få en lille slurk mælk mere og sover så herefter uden problemer sammehængende .. så du kan også prøve at stå parat med flasken for at se om han lige skal fyldes lidt ekstra op :)

Du kan også prøve at vugge sengen lidt, hvis du tror at lidt bevægelse vil hjælpe især Rasmus til ro. Du kan købe f.eks. brio bedrockers og sætte på sengen, så den kan vippes lidt.

Du kan allerede nu godt indføre en lille godnatsang og nogle små beroligende ord som "sshh" eller "ssåå". Netop dette kan også på sigt hjælpe, hvis de vågner op. Det er naturligt at de har små opvågniner under søvn og der lige registrerer at alt er som da de faldt i søvn og hvis de normalt beroliges med en stille sang eller små ord, så vil det også berolige dem videre i søvnen om aftenen og natten. Du vil altså på afstand (liggende i din egen seng) kunne sige "sshh-shhh" og de vil kunne falde til ro ved det, fordi det er en lyd de kender. Det kan gøre at du ikke behøver stige ud af din seng for at få dem til at sove videre :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


De fleste børn vil efter 1 års alderen have glæde af en rigtig godnat historie og mere rigtig hygge ved sengen, men også børn i 8-10 måneders alderen kan have behov for at man sidder der lidt, når de skal sove, holder hænderne på dem og hjælper dem til fysisk ro.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce