Annonce

Annonce

Svar: Sover sent om aftenen


25. januar 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Gennemsnitligt vil børn i jeres drengs alder have behov for at sove 15 timer i døgnet, nogle børn sover lidt mere, andre lidt mindre.

Det vil ofte være sådan at børn i 3-4 måneders alderen begynder at sove kortere og flere lure i løbet af dagen og ofte spiser de ofte lidt mindre. Deres sidste lur ligger ofte så sent på dagen, at de går meget sent i seng. Det er således meget normalt at børn i denne alder ikke går til ro for natten før kl. er 22 eller senere. Det hører med til den udvikling de går igennem og det ændrer sig naturligt igen i takt med at barnet bliver ældre, begynder at få skemad, får mere rytme og struktur i løbet af dagen.

Når man som jer har et ønske om at barnet skal gå tidligere i seng, så vil det være nødvendigt at se lidt på hele dagens rytme. Det vil være en god idé at arbejde på en rytme, hvor barnet sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en kort 3. lur. Det vil være en god idé at starte dagen nogenlunde tidligt, så barnet sover sine lure så tidligt på dagen at den 3. lur bliver en sen eftermiddagslur i stedet for en tidlig aftenlur.

Det kan derfor være en god idé at I prøver at vække jeres dreng lidt om morgenen, så dagen starter lidt før og dermed også putter ham lidt tidligere til formiddagslur. Jeg tænker også at I måske skal starte med lidt skemad, fordi det på sigt vil være med til at påvirke hans rytme.

Børn i jeres drengs alder er ofte meget opmærksomme på verden, de følger tydeligt med, de bruger sig selv mere fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om de er hjemme eller ude, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Det betyder at børn i denne alder meget let lader sig forstyrre - og især når de skal spise. De får mælk, spiser, slipper - kigger efter ting, tager måske fat igen, slipper og gider så alligevel ikke mere, det er sjovere at lege og være opmærksom på ...


Annonce

... verden.

Det at barnets søvn ændrer sig og at barnet er meget mere vågen og opmærksom gør, at man meget let kan komme ind i en rutine, hvor barnet mere eller mindre slatspiser, slatsover, slatspiser og atter slatsover - hele dagen igennem og derfor kan det være en rigtig god idé at arbejde på at barnet får lidt mere mad. I første omgang handler det om at barnet skal have mere mælk, men det vil også være rigtig godt at begynde med lidt grød.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Vågner/vækkes blidt og dagen begynder

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Begynd med en lille smule grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13.30


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-17: Flaske

Sover her sin 3 lur - ofte imens I spiser aftensmad

Bades, hygger, leger osv.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20. Alt efter hvor lang og hvor sent hans 3. lur er, påvirker det naturligt hans tidspunkt for putning om aftenen.

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat 03: Flaske

Når I giver ham flaske, så prøv evt. med en flaskesut med større hul, så mælken flyder lettere til ham. Læg også evt. en skiftning ind, for at vække ham lidt og få ham til bagefter at spise lidt mere. Dette for at være sikker på at han spiser nok af gangen og ikke længere slatspiser. Det vil også gøre at jeres nattesøvn ikke bliver så afbrudt som den er nu og at I på sigt bedre vil kunne få lidt ro på om aftenen.

Men indstil jer også på at aftentid lige i øjeblikket er familietid og ikke nødvendigvis partid. Det er helt naturligt for hans alder og søvnudvikling, at han lige nu har vågne aftener og går sent i seng. Jo mere roligt og afslappet I kan tage det, jo bedre er det, jo mere ro vil det signalere til ham :) Og på sigt ændrer det sig, tiden arbejder også for jer her.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce