Annonce

Annonce

Svar: Gode ideer til sprogstimulering


24. januar 2010

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære SV

Der er mange ting du kan gøre i hverdagen, for at stimulere dine drenges sprog :)

Det handler først og fremmest meget om at tale sammen. Du skal benævne de ting I ser, møder på jeres vej, du skal sætte ord på ting du gør og gentage det samme ord på forskellig vis. Ordet skal bruges forskelligt i sætningen, så barnet hører ordet brugt på flere måder.

Det er også godt at synge og danse. Det giver bedre sprog hvis man får fornemmelsen for rytme. Faktisk kan det godt fremme børns sprog at gå til en eller anden form for spil, hvis I har musikalsk legestue, musik og rytmik eller andet i Kommunen hvor I bor.

Det er vigtigt at læse bøger og det er her en fordel at læse bøger, som medinddrager barnet. Det kan være bøger hvor barnet skal kigge, løfte flapper eller lede efter en bestemt ting på et stort billede. Der findes mange rigtig fine børnebøger, hvor man leder efter ord, leder efter ting.

Fortællinger, historier, hvor drengene skal lytte og måske en gang imellem svarer på noget du spørger om "... og så kom slagen kravlende hen af jorden .... - hvad siger slangen? (ssssss svarer de så) og din fortælling fortsætter."

Det vil være rigtig godt at spille spil, f.eks. billedlotteri, hvor de skal finde billedet på deres plade og finde et tilsvarende billedekort og lægge det ovenpå.

Det er generelt en god idé at bruge billeder og du kan også lave en lille billedbog til dem, med billeder af dem selv, mor, far, bedsteforældre, børnehaven, bilen osv. Ting fra hverdagen som de kender og det er naturligt at tale om.

Børn elsker hemmeligheder og små æsker eller stofposer og det kan du udnytte. Du kan tage små ting, som de ikke ser, og putte i posen. Det kan være en bil, en kop, en æske rosiner, en tøjklemme, en elastik, en stor perle, en sut osv. En masse forskellige ting - du tager så en ting op, fortæller om den, spørger dem hvad det er osv. På den måde får I via leg sat ...


Annonce

... ord på forskellige ting fra hverdagen og at tingene er skjult og kommer op af posen pirrer til deres nysgerrighed.

Det vil også være en rigtig god idé at du taler med institutionen omkring drengenes sprog og om de synes I skal have fat i en talepædagog. Der er tilknyttet talepædagog til alle daginstitutioner og det kunne være fint at få en vurdering af hvorvidt dine dreng har brug for ekstra støtte her og hvornår det i givet fald vil være passende.

For tidligt fødte børn kan sagtens have en forsinket sprogudvikling, simpelthen fordi sprogcentret sidder i hjernen, som jo hos de meget fortidligt fødte har været udsat for en del ting, netop på grund af at de kom til verden før tid ... Hvad du bør forvente af dine drenge er derfor umiddelbart en lægelig vurdering.

Gennemsnitligt vil børn i 18-24 måneders alderen kunne:

Forstå enkle instrukser, de vil spørge "hvad er det?" og også gentage det svar de får. De vil kunne udpege ca 10 legemsdele, således at når du spørger "Hvor er din navle?", så vil barnet kunne pege på den.

Børn begynder også i denne alder at sætte små ord sammen, f.eks. "det bar" i betydningen "det er far". De begynder således også at kunne skelne mere mellem mig og dig, altså mellem sig selv og andre.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


De begynder at kunne sige deres eget navn og benævner også ofte sig selv med navn.

De har ofte et ordforråd på ca 200 ord, det betyder ikke at de taler meget, men det forstår rigtig meget af det talte sprog.

De begynder at udtrykke følelser lidt mere, f.eks. sur, glad eller "pigen græder".

De genkender billeder og kan finde ting du spørger om "Hvor er bolden?", de begynder ofte også at kunne skelne mellem stor og lille "Hvor er den store pige og hvor er den lille pige?".

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, det er nok en meget god målestok for, hvor dine drenge rent sprogligt skal være eller bevæge sig hen nu :)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce