Svar: Mælkeproduktion og benyttelse af brystpumpe
Kære Malene
Det er meget vigtigt at din dreng dier rigtigt og hvis han tager 400g på om ugen, så må han få en del mælk fra dig nu. Det lyder derfor som om at din mælkeproduktion nu er sat godt op og ikke som om at du lige nu skal begynde at stimulere ekstra med en brystpumpe, så risikerer du at overproducere og det kan være ligeså galt som at producere for lidt ...
Du skal sørge for at din dreng får bryst nok ind i munden, når du lægger ham til og han må ikke falde ud på brystvorten, når han bliver træt undervejs i amningen. Så må du tage ham fra og sætte ham på igen, så han hele tiden har bryst nok i munden.
Underlæben skal du hjælpe ham med at krænge ud, du kan godt med en finger trække ham lidt i hagen lige under hans underlæbe, så han på den måde får krænget sin læbe ud. Det er vigtigt for at han ikke ligger og napper dig :)
Med hensyn til brug af brystpumpe, så er det forskelligt fra kvinde til kvinde hvordan man gør det bedst. Det kommer helt an på hvad formålet er.
Men hvis formålet er at øge mælkeproduktionen, så handler det om at stimulere/malke ud så hyppigt som muligt. Det giver mere mælk at amme hver anden time i stedet for hver 4 time, det giver i princippet ikke mere mælk at amme i 40 minutter i stedet for i 20 minutter.
Barnet er den bedste til at stimulere brystet og hvis man kan lægge barnet til, er det vigtigt at gøre dette. Udover de amninger man så tilbyder barnet, kan man ...
... stimulere brystet ekstra ved at lægge en ekstra udmalkning ind med brystpumpen. Det kan man gøre, når barnet f.eks. sover.
Det går hurtigt med at danne mælk igen, efter 1 time er ca 40% af mælken dannet, efter 2 timer 70%, efter 3 timer 90 % og efter 4 timer 100%. Så selvom man malker ud og barnet så vågner og er sulten 1½ time efter, så vil der altså stadig være noget mælk barnet kan få.
Som med mange andre ting, kræver det øvelse at bruge en brystpumpe og man kan meget hurtigt føle sig lidt "nora malkeko" agtig, når man sidder med en maskine i stedet for med sit barn. Det er vigtigt at man tager det stille og roligt og slapper så godt af som muligt. Jo mere afslappet du er, jo lettere løber mælken.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan være en fordel at bruge et varmt omslag på brystet inden udmalkning, måske har du en varmpude eller en varmepose du kan sætte sig med i 10-15 minutter inden du vil malke ud. Se også min artikel "Udmalkning og opbevaring af modermælk" som du finder i min artikelguide.
Du kan også gøre det, at du forsøger at malke ud på det ene bryst imens din dreng dier fra det andet bryst. Det at stimulere begge bryster samtidig kan have stor effekt på mælkeproduktionen. Faktisk viser undersøgelser at dobbeltudmalkning - enten ved at malke ud imens man ammer, eller ved at have et dobbeltaggregat på brystpumpen - kan øge mælkeproduktionen med op til 60 %.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.