Annonce

Annonce

Svar: Mad og vand - hvordan kommer vi videre ?


21. januar 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Det er rigtig godt at det går så fint med skemaden og det er meget fint at du nu begynder at varierer lidt mere mellem de forskellige grødtyper og også varierer yderligere ved at tilsætte lidt forskellig frugtmos.

Du kan give grød af ris, majs, hirse, boghvede og quinoa som alle er uden gluten. Du kan bruge frugtmos som topping og det skal være kogt mos, men kan så være mos af stort set alle slags frugt og bær f.eks. æble, pære, blomme, abrikos, svesker, jordbær, hindbær, skovbær eller prøv f.eks. æble og papajapuré fra babykøkkenet, den smager virkelig godt! Du kan også købe mos på glas og bruge dette.

Det er en god idé at tilbyde ham vand af snapseglas sammen med maden og dette for at øve det at drikke. Jo mere han øver sig, jo bedre bliver han til det. Det er ikke de store mængder der kommer ind, men et par slurke og også vigtigt og rigtig godt i forhold til at skulle drikke vand fremover. Væskebehovet dækkes dog fortsat via brystet.

Et måltid ligger mellem 1-2 dl og i princippet er det bedre at give ham 3/4-1 dl. 2 gange dagligt end 1½-2 dl en gang daglig.

Det er meget fint at du her i starten holder lidt igen mængde mæssigt, men når han kan spise 3/4-1 dl og maven fungerer, så vil det være fint at du begynder at give ham 3/4 dl 2 gange dagligt. Her giver man normalt grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

I 6 måneders alderen vil du kunne øge ham til ...


Annonce

... 3 gange dagligt, så han spiser en lille dl. 3 gange dagligt, stadig vand af kop og stadig amning inden han puttes til sine lure (jvf. tidligere sendt plan).

I 6 månedersalderen udvides med mere mad og flere forskellige fødevarer. Han kan få havregrød, øllebrød, flerkornsgrød og han kan få mos af alle slags grøntsager: kartoffel, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I 6 måneders alderen begynder man også med lidt kogt kød eller fisk i mosen og det er udmærket at tage udgangspunkt i den mad I andre spiser, f.eks. koge lidt kylling og hakke det, tage lidt laks, rødspætte eller hvad I nu får og give ham det i mosen, ligesom sovs også er godt til at give smag.

Mad i hånden er også normalt i 6 månedersalderen, hvor han kan få lidt agurk, lidt ristede rugbrødsbjælker eller lignende at sidde med og gumle på. Han kan der også få lidt frisk frugt, f.eks. en appelsinbåd som han kan sidde og sutte saften ud af.

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce