Annonce

Annonce

Svar: Mere og mere kræsen


21. januar 2010

Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lotte

Rigtig mange børn vil i 2, 3 og 4 års alderen virke meget kræsne og det er til en vis grad okay at de spiser lidt selektivt. Man er nødt til at respektere at der er noget mad han ikke bryder sig om ... Der er jo også mad du ikke kan lide, men den mad laver du ikke, netop af samme årsag.

Han skal have samme mad som I andre spiser og du skal ikke begynde at lave specielle retter til ham. Udgangspunktet er familiemaden som naturligvis skal være børnevenlig.

Sørg for at der altid er mindst en ting han godt kan lide. Hvis du ved at han godt kan lide ris eller pasta, så prøv de fleste dage at lave lidt af dette sammen med den øvrige mad. Det at der på tallerkenen ligger noget, som han føler sig tryg ved og naturligt vil spise, vil gøre at han går i gang med måltidet. Der er noget vigtigt i at han begynder at spise maden, når den serveres og forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart og noget I gør sammen.

Det er vigtigt at servere maden adskilt og ikke blande tingene sammen til en ubestemmelig masse. Det at han spise lidt pasta kan gøre at han stille og roligt også begynder at smage lidt på det andet som ligger på tallerkenen. Vælg derfor mad som appellerer til synet i farverne og lad maden være adskilt på tallerkenen, brug evt. en tallerken der er opdelt, så der er fyldt lidt forskelligt i hvert rum. Vælg også meget gerne en ensfarvet tallerken, så det er maden på tallerkenen der er interessant og ikke billederne.

Lad ham selv vælge til og fra og det gør ikke noget hvis det kun er pasta der ryger ned den ene aften, hvis han så spiser lidt frikadelle næste aften ... I er nødt til at se på hans samlede indtag over flere dage og på den måde sikre at han spiser mad fra forskellige fødevaregrupper.

De dage, hvor I kan spise sammen alle sammen og hvor I voksne har mulighed for det, skal I tale positivt omkring maden "hvor er kødet dejligt mørt", "hmm, hvor smager det godt" osv. så han hører at mad er noget I sætter pris på og nyder.

Det er vigtigt at I ikke snyder ham og siger at maden er noget andet end det egentlig er. Det gør ham usikker og så ved han ikke, hvad han skal tro fremover. Men I kan godt appellere til hans madlyst vil at kalde tingene noget, som han synes er sjovt eller spændende. Det kan være "prinsesse-ærter", "ninja-kartofler", "byggemandbob-frikadeller" eller lignende, hvis det får ham til at spise dem ...

Han skal også medinddrages i madlavningen. Hvis han selv er med til at lave maden, så vil han naturligt være ...


Annonce

... mere positiv over for maden og ofte glider der også lidt smagsprøver ned undervejs i tilberedningen. Hvis han har spist lidt undervejs, så behøver I ikke fokusere så meget på, hvor meget han så spiser ved middagsbordet.

Han kan være med på mange måder, han kan hælde de udskårne grøntsager osv. i skåle, han kan pynte pizzaen, hjælpe med at komme kartoffelbådene i bradepanden osv. Og han kan være med til at dække bord og løbende sætte de fyldte skåle på bordet.

Du skal medtænke at børn i denne alder ofte bedre kan lide råkost end de kan lide kogte grøntsager og du kan også overveje om du skal give ham lidt grøntsagsjuice, som han kan drikke, for at få grøntsager i ham på den måde. Det der er med grøntsags- og frugtsmoothies er at man skal huske at de ofte drikkes over længere tid og syren i frugterne sammen med frugtsukkeret kan give tandskader. Derfor er det vigtigt at man ikke giver det flere gange om dagen og at barnet ikke render og nipper af glasset hele tiden. Men det kan bruges en gang imellem til at få lidt ekstra vitaminer og andre gode stoffer i barnet og man kan med fordel neutralisere syren lidt, ved at tilsætte tykmælk eller A38.

Du skal medtænke lysten til at dyppe - mange børn vil gerne spise gulerodsstænger, agurkestænger eller stykker af majskolber, hvis de kan dyppe i lidt dressing. Det samme gælder fiskefileten, som måske også lettere glider ned, hvis der er lidt remoulade på ... Da han er glad for panering, kan han måske også godt lide smørsovs, andre former for sovs eller dressing ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han skal naturligvis spise sundt, men nogle gange må man bruge sådanne små kneb for at få maden i barnet ...

Spar på sukker i løbet af dagen er meget vigtigt. Han skal ikke have saftevand, slik, kager, kiks, for meget tørret frugt osv. fordi det fjerner den naturlige sultfornemmelse. Du bør heller ikke bruge slik og lignende som belønning for at spise sund mad.

Kan du ikke bage selv? Hvis der er mest hvidt brød hvor I bor, kunne du måske bage nogle grovboller selv ... De fleste børn elsker hjemmebagte boller og du kan lave f.eks. havregrynsboller til jer alle. Se i babykøkkenet her på siden, hvordan du gør det. Opskriften er nederst i højre hjørne i klippet. Tilsæt ekstra mel, så dejen ikke er klistret, så kan han selv være med til at bage dem og røre ved dejen :)

Du kan med fordel tilsætte f.eks. spinat eller gulerod til bollerne, det er også en måde at få lidt grønt i ham på.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce